dadelballetjes met kokos – Koele Snack voor warme dagen

dadelballetje

dadelballetjes met kokos – Koele Snack voor warme dagen

Dadels worden al duizenden jaren gegeten, vooral in de Arabische wereld. De reden is heel simpel: dadels zijn nu eenmaal superlekker, én ze hebben talloze gezonde eigenschappen. Toch moet er wel een kanttekening geplaatst worden bij dadels als ‘gezonde’ zoetstof. Ja, dadels zijn aanmerkelijk gezonder dan geraffineerde suikers, maar dat is omdat ze meer gezonde voedingsstoffen bevatten. Toch bevatten ze nog steeds veel suikers. Ook van dit soort natuurlijke zoetstoffen zul je daarom niet te veel moeten eten om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

 

Ingrediënten

2 ons hele, gedroogde, ontpitte dadels

2 eetlepels water

2 eetlepels rijststroop

1 á 2 theelepels vanille

1 eetlepel sinaasappelschil (biologisch)

⅓ kopje fijngehakte, geblancheerde amandelen

½ kopje geraspte kokos (fijn)

 

Bereidingswijze

    1. Hak de dadels fijn en doe ze samen met het water, de vanille, de rijststroop en de sinaasappelschil in een steelpannetje.
    2. Op een klein vuurtje 10 tot 15 minuten laten koken, of totdat al het water verdampt is en de dadels een dikke massa vormen. Hoe dikker hoe makkelijker je een balletje kunt maken!
    3. De amandelen erdoor roeren en laten afkoelen. Daarna balletjes van ongeveer 2 cm maken.
    4. Rol de balletjes door de geraspte kokos zodat ze droog genoeg zijn om te pakken.

Waarom zijn Dadelballetjes goed voor je

Amandelen kalmeren en voeden je zenuwen. Elke zenuw in je lichaam is bedekt met een beschermende laag van vetten, de myelineschede genoemd. Deze natuurlijke barrière isoleert, beschermt en stuurt de elektrische impulsen van je hersenen. Zonder deze beschermende laag raken je zenuwen overprikkeld wat nervositeit, angstgevoelens en zelfs pijn zou kunnen veroorzaken.

 

Strengthen your body

Dadels zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B6 en K – een hele verzameling, met andere woorden. Ook bevatten ze per 100 gram maar liefst 20% van je ADH aan kalium, een mineraal dat je bloeddruk gezond houdt. Koper, zink en magnesium zijn andere mineralen die je in dadels vindt. In de Ayurveda worden dadels gebruikt om de lever te versterken en aangeraden aan mensen met een alcoholprobleem. Ze worden ook therapeutisch gebruikt om long-, en blaasontsteking, verkoudheid en koorts te verlichten.

 

Goed voor Vata en Pitta

Ben je een Kapha? Eet met mate

 

klik hier als je wil weten of dit ook voor jou goed is!

 

 

Geïnspireerd door Het Ayurveda kookboek