Aubergine met verse dille

aubergine

Aubergine met verse dille

Aubergines horen bij de nachtschade familie. Van gevulde aubergines tot een lasagne en van Indiase curry tot moussaka: met deze dieppaarse groente kun je alle kanten op! Je kunt ze op veel verschillende manieren bereiden, zoals bakken , roosteren, grillen, stoven, stomen of poffen in de oven. Zorg er wel voor dat ze helemaal gaar worden, want rauwe aubergines bevatten solanine, een stof die in te grote hoeveelheden giftig is en kan leiden tot gezondheidsklachten. Aubergines zijn gevoelig voor lage temperaturen. Je kunt ze het beste buiten de koelkast bewaren, op een donkere, koele plaats.

Volgens Ayurveda zijn aubergines zoet, licht, vettig en verkoelend. De manier waarop je ze klaarmaakt bepaalt welk effect de ze op de verschillende dosha’s hebben. Verwarmd en gekruid met een beetje olie kan Vata ze prima handelen. Aubergine met minimaal olie en een ruime hoeveelheid verwarmende specerijen is goed voor Kapha. Minimaal olie verstoort ook Pitta niet.

 

Ingrediënten

 

1 bosje verse dille

1 halfgrote aubergine

3 el zonnebloemolie

1 tl kurkuma

Snufje hing

1 ½ kopje water

1 flinke tl zeezout

1 2/3 tl kerriepoeder

2 el gerstemout of bruine rijstsiroop

2 el citroensap

¼ groene peper, fijngehakt

1 2/3 tl korianderpoeder

 

Dit ga je doen

 

  1. Was en snij de dille fijn. Was en schil de aubergine en snij in blokjes van ongeveer 2 cm.
  2. Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de kurkuma, hing, aubergine, dille en het water toe en laat met de deksel op de pan 10 minuten koken.
  3. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat nog 5 minuten koken.

 

 

Verhoogt Vata een heel klein beetje

Verlaagt Pitta

Neutraal voor Kapha

 

 

*in Ayurvedische kringen bestaat er verschil van mening over de invloed van aubergine op Pitta. Westerse aubergines zijn koel en een beetje vettig. Hoe je ze klaarmaakt is van grote invloed. Verkoelende dille zorgt hier voor het evenwicht. Gebakken of gecombineerd met tomatensaus heeft aubergine een verwarmende en verhogende invloed op Pitta. De Indiase aubergine is klein, groenachtig, rond en verwarmend. Klaargemaakt met minimaal olie is zowel de Indiase als de westerse aubergine dankzij de mild wrange en lichte kwaliteiten, goed voor Kapha.

 

Bron: het Ayurvedisch kookboek Amadea Morningstar & Urmila Desai

Tags: