Nachtschade: wat je moet (w)eten

nachtschade

Nachtschade: wat je moet (w)eten

Wat is er mis met de tomaat?

Nachtschade – waarom hebben deze groenten toch zo’n slechte naam binnen de Ayurveda? In de originele oude teksten wordt er niet gesproken over nachtschade (tomaat, paprika, aubergine en aardappelen). De reden daarvoor is simpelweg dat duizenden jaren geleden, toen de teksten werden geschreven, deze groenten helemaal niet voorkwamen in India. Tegenwoordig is er bijna geen keuken te vinden waarin deze groenten niet gebruikt worden.

Elk zichzelf respecterend Ayurveda-kenner zal je vertellen dat nachtschade, en in het bijzonder tomaat, het beste vermeden kan worden. Of in ieder geval heel zelden gegeten. Bij de meeste klachten is het advies dan ook: vermijdt nachtschade. Maar waarom is dat eigenlijk? Die slechte reputatie komt doordat groenten uit de nachtschade familie zogenaamde alkaloïden bevatten.

 

Wat is een alkaloïde?

Alkaloïden zijn stoffen uit planten die vaak een bepaalde fysiologische of farmacologische werking hebben. Alkaloïden kunnen een psychoactief effect hebben en worden precies om die reden gebruikt. Bekende voorbeelden hiervan zijn psilocybine (truffels en paddo’s), cocaïne, cafeïne, nicotine en morfine. Sommige van deze stoffen worden door hun sterke werking op het centrale zenuwstelsel ook als medicijn gebruikt. Door deze werking kunnen sommigen ook giftig en gevaarlijk zijn, zoals scopolamine en atropine. Daarnaast  kunnen hoge hoeveelheden alkaloïden leiden tot acute leverschade. In proefdieren is het ontstaan van tumoren, met name in de lever maar ook in andere weefsel aangetoond bij langdurig blootstelling aan lage hoeveelheden. Bij de mens is de vorming van tumoren niet aangetoond.

 

Het effect op je spijsvertering

Ayurvedisch gezien verhogen nachtschade alle drie de doshas. Ze zorgen voor een langdurige zure/scherpe smaak in je spijsvertering. De scherpte veroorzaakt hitte en droogte wat vata en pitta verhoogt. Zuur creëert een vochtige en hete omgeving wat pitta en kapha weer irriteert.

Moeten we de nachtschade dan maar helemaal laten – als het zo slecht voor ons is? Zelf ben ik er geen voorstander van om bepaalde voedingsstoffen langdurig uit je dieet te halen. Want naast de alkaloïden bevatten ze natuurlijk ook goede voedingsstoffen en hebben de verschillende groenten verschillende kwaliteiten en effecten op je systeem. Dus mijn advies is om goed naar je lichaam te luisteren. Heb jij geen klachten na het eten van nachtschade dan kun je ze prima af en toe in je dieet houden. Wees mindful over hoe vaak en hoe veel je ervan eet, bereidt ze op een manier die jij kan verteren en voeg specerijen toe die de spijsvertering ondersteunen.

 

Heb jij klachten zoals bijvoorbeeld

Auto-immuun aandoeningen

artritis

fibromyalgie

jicht

osteoporose

verhoogde ontstekingswaarden

reumatoïde artritis

 

Dan kun je deze familie (voorlopig) beter buiten de deur houden!

 

Op deze manier is nachtschade best OK:

Tomaat

Aardappel

Paprika

Aubergine

 

 

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/pyrrolizidine-alkalo-den.aspx, https://nl.wikipedia.org/wiki/Alkalo%C3%AFde