Leefstijl

Icoon Boon by Sylvia

Leefstijl

Door veel stress raak je uit balans. Vervolgens kun je de controle kwijt raken. Je hoofd staat niet meer stil, je slaapt slecht en je voelt je opgejaagd. Eten smaakt je niet meer, je valt af. Of je eet een pak koekjes helemaal leeg, zonder dat je daar erg in hebt. Herkenbaar? Tijd om je batterij op te laden!

Jouw eigen leefstijl

Met een Ayurvedische leefstijl krijg je rust in lijf en hoofd. Het is leven op maat, leven volgens je dosha. Dat betekent dat je kijkt naar wat voor jou werkt: met welk dagritme functioneer jij op je best? Welke voeding werkt bij jou wel en welke niet? Hoe zit het met slapen en ontspanning? Dit komt allemaal voorbij wanneer we jouw levensstijl onder de loep nemen. Pas als we dat allemaal op een rijtje hebben, gaan we nadenken over verbeteringen. Want die verbeteringen moeten slaan op jouw persoonlijke dosha.

 

Dieet = oké

Aan jezelf werken begint vaak met een dieet of meer lichaamsbeweging. Helemaal prima, zolang dat maar is wat je nodig hebt. Het kan zijn dat, door inzicht in jouw leefstijl, je erachter komt dat iets anders nodig is. Misschien heb je pas iets ingrijpends meegemaakt. Of zijn er veranderingen in je dagelijkse routine. Samen met jou kijk ik naar het totale plaatje. Om het startpunt voor jouw herstel te bepalen. Soms is dat geest, soms is dat lijf. Meestal is het allebei. Als Ayurveda voedings- en lifestyle coach maken we samen een plan waarmee jij verder kunt. Een aanpak die past in jouw leven.

Life is to enjoy!

In het kort:

  • Het begint met uitzoeken welk dosha type jij bent.
  • Stap voor stap passen we je gewoontes aan je dosha aan; je slaapritme, je etenstijd, je me-time.
  • We kijken naar nieuwe gewoontes, die zorgen dat je terugkomt in balans. We kijken hoe je het dagritme dat past bij jouw dosha, het beste kunt invoegen in je dagelijks leven.
  • Je leert te luisteren naar je lichaam en naar je emoties. Wat geeft jou stress? En in welke situatie? Werk of privé?
  • Welke technieken kun jij vervolgens gebruiken om je lichaam en geest in balans te houden.
DOE DE DOSHA TEST

Vata

Als Vata jouw overheersende dosha is, is regelmaat jouw leidraad! Jij blijft het beste in balans met een dagritme dat uit vaste onderdelen bestaat, op vaste tijden. Zo blijft een chaotische Vata met de voetjes op de grond.

Pitta

Ben jij een Pitta? Dan kunnen je passie en je drive ervoor zorgen dat je je eigen grenzen vergeet. Op tijd ontspannen en een ruime gun-factor naar jezelf helpen je om de balans te bewaren tussen hoofd en hart.

Kapha

Ben jij een Kapha? Dan voel jij je het beste als er beweging in je leven is. Een teamsport, je inschrijven bij een sportschool, of elke avond een blokje om helpen je om lichaam en geest fit te houden.