Ayurveda

Icoon Boon by Sylvia

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is als een kickstart, een reset voor je lijf en geest. Je laadt je batterij weer op en zorgt er voor dat die batterij opgeladen blijft. Hoe precies? Ik leg het je graag uit.

Patronen

Het valt en staat bij je patronen. Hoe goed ken je jezelf? Weet je bijvoorbeeld welke voeding echt goed past bij je lijf? Het dagritme dat je nu hebt; zorgt dat ervoor dat je het beste haalt uit jezelf? Met Ayurveda zijn dát de elementen die we onder de loep nemen: wat je eet en hoe je leeft. Het is een kwestie van meten, van feiten. Niks zweverigs aan.

 

Dosha’s

Ieder mens is anders. Gelukkig maar, want anders wordt de wereld wel heel saai. Allemaal hebben we onze eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. In Ayurveda noemen we dat je ‘dosha’. Zie het als je persoonlijke opmaak, je dna. Je dosha is van invloed op hoe je slaapt, wat je eet en hoe jij je dag het beste kunt indelen. Zo vertelt je dosha welke voeding het beste voor jou werkt en hoe jouw perfecte dag eruit ziet. De ene dosha presteert bijvoorbeeld het beste, nog voordat de vogeltjes buiten fluiten. De andere dosha is een avondmens, waarbij creativiteit pas los komt als het donker is. Leven in harmonie met je dosha zorgt voor rust in je lijf en hoofd. Ook zorgt het voor stabiliteit en balans. Als je lijf en geest in balans zijn, kun je mee gaan in de flow van je leven. Dan kun je veranderingen bijvoorbeeld beter aan, op welk vlak dan ook. Ayurveda is dan ook meer dan een methode om ziektes te behandelen. Het is een way of life. Een totaalsysteem om gezond en vitaal te blijven, terwijl je het beste uit jezelf haalt.

 

Er zijn drie typen dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Weten welk type jij bent? Doe de test.

Meer weten over je dosha? Lees hier meer: