Paardenbloem: lente-superfood!

paardenbloem

Paardenbloem: lente-superfood!

Soms sta je verbaasd over hoe mooi het allemaal in elkaar past, die natuur. Dat je bijvoorbeeld net paardenbloemen kunt oogsten op het moment dat je ze het hardste nodig hebt: in de vroege lente!

We zijn de laatste paar decennia verwend met zachte, zoete groenten waar je niet te veel moeite voor hoeft te doen; niet te veel kauwen en proeven. Maar met het gegeven dat reguliere groenten en fruit steeds minder voedingswaarden hebben kan het best interessant zijn om ‘outside the plantenbox’ te denken en te genieten van wat er vrij in de natuur groeit en bloeit. Bijvoorbeeld de paardenbloem!

 

Waarom zijn paardenbloemen goed voor je?

Zowel het blad als wortel van de paardenbloem zijn behoorlijk bitter! En bitter is heilzaam voor je milt, maag, nieren en lever. Paardenbloem heeft een krachtig anti-reumatische en vochtafdrijvende werking, de Fransen noemen dit plantje niet voor niets piss-en-lit (plas in je bed)! Daarnaast stimuleert paardenbloem je leverfunctie, vermindert ze zwelling en ontstekingen en verbetert je spijsvertering.

 

Tip: wist je dat paardenbloem 2x zoveel ijzer en calcium bevat als broccoli?

De smaak van de bladeren en stengels is licht-bitter, witlof-achtig. De bloemen smaken zoet en doen het bijvoorbeeld goed in gelei. De jonge bladeren zijn het lekkerst. Pluk je de bladeren ná de bloei, blancheer ze dan even óf leg ze voor gebruik 15 minuten in zout water om wat van de bitterheid af te zwakken. Serveer ze vervolgens als salade met een dressing op basis van olijfolie, citroensap, zout en peper.

Omdat ik geen gif gebruik in onze tuin kan ik de paardenbloemen dus zo plukken. Maar als je geen tuin of geen paardenbloemen in je tuin hebt, vind je ze vrijwel overal in het wild. Pluk niet te dicht langs wegen en landbouwgrond, maar ga het bos in of zoek een strook groen in jouw dorp of stad op. Bewaar geplukte kruiden in een mand of stoffen tas. Plastic tassen zorgen ervoor dat de kruiden gaan zweten en snotterig worden. Was de kruiden goed zodra je thuis bent en droog ze in een sla-droger of met een theedoek. Je hebt het meeste profijt van de voedingswaarde als je ze dan ook vrij snel opeet. Want laten we wel wezen, er groeit genoeg dus als je tekort komt, ga je gewoon weer een rondje lopen!

 

Lekker -Honing van paardenbloemen!

Doe vier handen vol paardenbloemen in een pan en overgiet deze met 1 liter koud water. Breng aan de kook, neem vervolgens de pan van het vuur en laat een nacht staan. Je kunt de hele bloem gebruiken, inclusief de groene hals, maar wanneer je alleen de gele lintblaadjes gebruikt smaakt de honing nóg zoeter.

 

Giet de massa de volgende dag door een zeef, laat alles uitlekken en pers de bloemen goed uit.

Voeg een kilo ruwe rietsuiker en een halve citroen in schijfjes toe (biologisch!!). Roer alles goed door elkaar.

Zet de pan zonder deksel op het vuur, gebruik de laagste vlam. Laat het water verdampen zonder te koken. Goed blijven roeren en opletten, want stroop brandt makkelijk aan. Laat af en toe een druppel in een glas koud water vallen om te proeven of de stroop al dik genoeg is.

 

Lekker op boterham, pannenkoek, in de yoghurt of een toetje!

Bron: Rebecca Wood: the new whole foods encyclopedia; https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/gratis-eten-paardebloem/ ; Maria Treben ‘Gezondheid uit de Apotheek van God’