Tomatensaus met rozenblaadjes

tomatensaus

Tomatensaus met rozenblaadjes

Je kunt tomaten koken, bakken, grillen, drogen in de oven, gevulde tomaat maken, er soep van trekken of ze rauw in salades verwerken. Maar het meest bekend blijft toch wel tomatensaus – wie kent het niet? Lekker bij bijvoorbeeld pasta en pizza.

 

Vriend of vijand?

Binnen Ayurveda heeft de tomaat een omstreden naam. Maar naast de (negatieve) gezondheidseffecten die nachtschade groenten kunnen hebben zitten er natuurlijk ook heel veel goede stoffen in tomaten. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, A, B1, B2, B6, kalium, fosfor en magnesium. Maar dat is nog niet alles. Tomaten bevatten ook de kleurstof lycopeen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze stof een belangrijke functie heeft bij de beschermingen tegen verschillende soorten aandoeningen en ziekten. Lycopeen wordt bijvoorbeeld gebruikt in medicijnen tegen bestrijding van: prostaat-, baarmoederhals- en longkanker, verhoogde bloeddruk en aderverkalking.

 

Ingrediënten voor 2 kopjes saus

12 verse middelgrote tomaten (ca. 4 kopjes)

½ ui, fijngehakt

2 teentjes knoflook, geperst

2 a 4 el  extra virgine olijfolie

2 el of meer gedroogde biologische rozenblaadjes

4 tl verse oregano, fijngehakt, of 2 tl gedroogde oregano

½ tl gedroogde tijm

2 el verse Italiaanse peterselie, fijngehakt

Zout en peper naar smaak

(Water)

 

Dit ga je doen

1.Was en snij de tomaten en verwijder de pitjes (die zijn voor Vata wat lastiger te verteren).

2.Doe de tomaten samen met de knoflook, ui en de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem. Laat zonder deksel zachtjes sudderen totdat de saus tot de helft is ingedikt, dit duurt ongeveer 15 minuten.

3.Giet de ingedikte tomatensaus in een blender samen met de overige ingrediënten. Pureer alles goed en voeg als het te dik is eventueel wat water toe.

 

Rozenblaadjes?

Jazeker! Rozenblaadjes zijn lekker, afkoelend, kalmerend en halen het scherpe kantje van de tomaten af. Tomaat is rajasisch en wordt in Ayurvedische recepten niet veel gebruikt omdat ze een scherp, zuurvormend en verhittend effect op je spijsvertering hebben. Rozenblaadjes kunnen dit effect natuurlijk niet helemaal neutraliseren maar het gaat een heel eind de goede weg op. Bewaar dus de biologische rozenblaadjes uit je tuin voor als je met tomaat wilt koken! Heb je geen tuin of vind je dat was lastig, hier koop je ze eenvoudig online!

 

Licht verhogend voor Vata en Pitta. Neutraal voor Kapha

Even checken welke dosha bij jou dominant is? Dat doe je hier.

 

 

Bron: Ayurvedische koken voor de Westerse keuken