Aardappel-prei soep: goed voor iedereen!

aardappel prei soep

Aardappel-prei soep: goed voor iedereen!

Aardappel bevat niet alleen mineralen, zoals zink, magnesium, kalium, fosfor en calcium maar ook vitamines. Je hebt je dagelijkse hoeveelheid vitamine C al binnen met 300 gram. Je lichaam verteert aardappels het beste als ze goed gaar gegeten worden – als aardappelpuree, in de soep of gebakken met specerijen zoals kurkuma, komijn, zwarte peper, zout of limoensap. Rauwe aardappels die zacht zijn kun je beter laten liggen. Het groene stuk wat je soms ziet is giftig. Heb je gewrichtsontstekingen, jicht of een zwakke lever? Eet dan de aardappel zonder schil. Aardappel hoort bij de nachtschade familie.

 

Ingrediënten voor 4 – 6 personen

300 gr aardappelen

1 dikke prei

1 teentje knoflook

2 tl mosterd

1 lt bouillon

1 tl gehakte venkelzaadjes

Evt bieslook of peterselie om te garneren

Peper, zout, wat chilivlokken, croutons

Zonnebloemolie

 

Dit ga je doen

1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijkmatige stukken van zo’n 3 x 3 cm. Was de prei en snijd deze in ringen. Je kunt de prei het beste eerst halveren, dan kun je hem goed schoonspoelen onder de kraan.

2. Hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een grote soeppan met wat zonnebloemolie. Voeg de mosterd, venkelzaadjes en de prei toe en bak dit kort mee.

3. Voeg nu de aardappelen en de bouillon bij de prei. Laat de aardappeltjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar koken. Ze zijn gaar als ze direct van je mes glijden, nadat je er in geprikt hebt. Pureer de soep glad met een staafmixer.

4. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
Garneer met wat bieslook of gehakte peterselie, chilivlokken en eventueel croutons.

 

Waarom is aardappel-prei soep goed voor je?

Prei is een heel gezonde groente boordevol vitamines  en mineralen zoals ijzer, koper, magnesium, calcium, zink en fosfor. Regelmatig een portie prei helpt bij spijsverteringsklachten, bloedarmoede en aandoeningen van het urinestelsel. Daarnaast is prei gezond voor de bloedcirculatie. Dit komt ook met name door het stofje allicine. Allicine zorgt er namelijk voor dat stikstofoxiden van de vaatwanden loskomen. Dit leidt tot een lagere bloeddruk. Verder bevat prei ongeveer dertig procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K.

 

Zoete Venkel

Venkel is zoet en heeft een unieke eigenschap; vóór de maaltijd stimuleert het de eetlust en na het eten ondersteunt venkel je spijsverteringsproces door de bloedstroom naar je maag te stimuleren.

 

Geschikt voor vata, pitta en kapha