raapsteeltjesrisotto – Een echte lente-boost

Raapsteeltjes

raapsteeltjesrisotto – Een echte lente-boost

Raapsteeltjes (ook wel ‘keeltjes’ genoemd) horen echt bij de lente. Ze komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. In die landen worden ze juist in de winter gegeten, alsof het jonge broccoli is. Raapsteeltjes zijn van maart tot en met mei te koop. Je vindt ze tegenwoordig steeds vaker in de supermarkt, maar het aanbod is nog steeds het grootst op de markt en bij de ecologische winkel. De smaak is een beetje peperig.

 

Ingrediënten – 2 personen

2 bosjes raapstelen (ca. 200 g)
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 bakje rucola (30 g)
2 eetlepels ghee of roomboter
150 g risotto- of basmatirijst
¾ (kippen)bouillontablet.
versgemalen peper

 

Bereidingswijze

1. Worteltjes van raapstelen verwijderen. Raapstelen wassen, laten uitlekken en grof snijden. Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. Rucola grof snijden.

2. In (braad)pan boter verhitten. Ui in ca. 5 minuten zacht, maar niet bruin bakken. Knoflook en rijst kort meebakken. Raapstelen toevoegen en al omscheppend laten slinken.

3. Bouillontablet en 250 ml water toevoegen en aan de kook brengen. Rijst onafgedekt in ca. 8 minuten gaar koken, af en toe doorroeren. Rucola erdoor scheppen en kort meewarmen. Op smaak brengen met peper. Serveren met  geitenkaas.

 

Waarom is raapsteeltjesrisotto goed voor je

In raapstelen zit relatief veel vitamine A, B, C en K. Daarnaast bevat het de mineralen calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en zelfs omega 3 vetzuren. Het behoort tot de meest gezonde groenten; zoals alle koolsoorten.

 

IJzer!

Naast de nodige vitamines bevatten raapstelen net als spinazie veel ijzer. Dankzij de vitamine C in raapstelen wordt het ijzer beter opgenomen. De peperige smaak van raapsteeltjes heeft een verwarmend effect op Kapha. Met name aan het eind van de winter als de lente begint, helpt dit om opgespaarde afvalstoffen uit je systeem te werken. Een natuurlijke detox dus.

 

Goed voor Vata en Kapha

Ben jij een Pitta? Vervang dan de raapstelen door (wilde) spinazie.

 

klik hier als je wil weten of dit ook voor jou goed is!

 

Recept geïnspireerd door Allerhande