Pittige Maïspannenkoekjes

Pannenkoek

Pittige Maïspannenkoekjes

Bij maïs denk je al gauw aan de zomer. Maar wist je dat maïs door haar eigenschappen voor het ideale lente ontbijt kan zorgen? Met haar vochtafdrijvende werking is maïs het ideale lente-ingrediënt! Als energieleveraar voor je hele systeem ondersteunt ze daarnaast vooral je nieren, maag en dikke darm. Maïs houdt je bloedsuikerspiegel op peil en kan nierstenen voorkomen. Maïs verlaagt kapha. Met haar gouden kleur brengen deze pannenkoekjes gegarandeerd een beetje zon op je bord.

Ingrediënten voor 4 pannenkoekjes

1 el appelazijn

½ tl gedroogd chilipepertje

1 tl komijnzaad

1 el ghee (heb je geen ghee, dan kun je zonnebloemolie gebruiken)

250 gr maïsmeel

½ tl (rots)zout

Dit ga je doen

  1. Maal de komijnzaadjes en het halve pepertje fijn in een koffiemolentje. Doe het mengsel in een mengkom en voeg het zout toe
  2. Kook 250 cl water en giet dit over de specerijen en het zout. Voeg de azijn toe.
  3. Doe het maïsmeel erbij en kneed alles goed door. Even checken of het water voldoende afgekoeld is!
  4. Maak balletjes ter grootte van een pingpongballetje. Rol de balletjes met een deegroller uit tot de dikte die jij lekker vindt.
  5. Verhit de ghee in de pan en bak de pannenkoekjes tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn.

Waarom zijn maïspannenkoekjes goed voor je?

Knellende ringen, schoenen die wat strakker zitten, het zijn allemaal tekenen dat je een teveel aan vocht vasthoudt in je lijf! Voor veel mensen herkenbaar, vooral in de lente. Maïs, met haar vochtafdrijvende werking helpt dit teveel aan vocht af te voeren. Komijn en het gedroogde pepertje verwarmen en ‘drogen’ je lichaam en helpen daarmee je systeem klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Het drogende effect is vooral fijn als je last hebt van de symptomen van een schimmelallergie, verstopte holtes of vastzittend slijm.

Boost voor je stofwisseling

Appelazijn stimuleert de afgifte van gal. Een vloeistof die vetten uit je voeding afbreekt en uit je bloed haalt. Het chilipepertje en de komijn stoken je spijsverteringsvuur flink op en ondersteunen daarmee je stofwisseling.

Goed voor Kapha

Voel je je Vata? De drogende werking van maïs kun je balanceren door wat zure room op je pannenkoekje te doen. Af en toe kan een pannenkoekje geen kwaad. Alternatieven voor maïs zijn haver-, rijst- en tarwemeel.

Voel je je Pitta? De combinatie van verwarmende mais samen met het chilipepertje en de komijn kun je beter laten staan. Haver-, kikkererwten- en rijstmeel werken goed voor jou.

Bron: https://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/recipe/Savory-Corn-Pancakes/21130