Taco time – Ayurveda style

Taco

Taco time – Ayurveda style

Wie houdt er niet van tacos?? The best of both worlds met een Ayurvedische twist! De specerijen ondersteunen je spijsvertering. Dus tacos zijn niet alleen lekker, maar je voelt je ook nog eens heel goed! Yum!

Ingrediënten Taco – Ayurveda style

Voor de tacos:

120 gr kikkererwtenmeel (gram flour)

½ tl komijnzaadjes of poeder, of naar smaak wat meer..

1’2 tl hing (asafoetida)

½ tl (rots)zout

175 ml water

115 gr fijn geraspte wortel

6 tl ghee of kokosolie om te bakken

Voor de taco toppings:

1/4 tl chilipeper, of naar smaak wat meer..

1/2 tl komijnpoeder

1/2 tl korianderpoeder

1/2 tl kurkumapoeder

Snufje zwarte- of chipotlepeper

1/4 tl zout

Kies je vulling: denk bijvoorbeeld aan plakjes avocado, verse korianderblaadjes, geraspte wortel, kiemgroenten, baby spinazie, plakjes radijs, blokjes courgette, maïs, ricotta….

Op je bord: partjes limoen, fijngehakte koriander, (vegan) mayonaise, ringetjes spaanse peper (met of zonder zaadjes)

Dit ga je doen

Rasp de wortel fijn. Hoe dunner de wortelreepjes, hoe dunner je de taco kunt bakken.

Voor de tacos: mix het kikkererwtenmeel, de komijn, het zout en hing door elkaar. Voeg langzaam het water toe en mix tot je een glad beslag hebt. Doe dan de geraspte wortel en de koriander bij het beslag en meng alles goed door elkaar.

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Om te testen of de pan heet genoeg is kun je een paar druppels water in de pan laten spatten. De pan is heet genoeg als het water meteen begint te sissen.

Doe 3 el beslag in de pan en verspreid het beslag met de achterkant van de lepel gelijkmatig in de pan. Begin in het midden en ga cirkelvormig richting de rand van de pan om een dun pannenkoekje te krijgen.

Na een paar minuutjes zie je dat het beslag een beetje los komt aan de randjes. Draai het pannenkoekje om de andere kant gaar te laten worden. Test de taco: kun je m makkelijk dubbelvouwen? Voeg anders nog wat water toe om het beslag wat dunner te maken.

Maak van de rest van het beslag de tacos. Zet de tacos daarna even in een warme oven terwijl je de vulling maakt (80 – 100 graden)

Rooster de specerijen voor de vulling een paar minuten in een droge koekenpan. Als het lekker ruikt zijn ze klaar. Doe de specerijen samen met het zout in een kommetje.

Leg de tacos samen met de verschillende vullingen op een serveerschaal. Vul een taco met de vulling van je keuze en sprenkel er wat geroosterde specerijen over. Garneer met schijfjes limoen, wat spaanse pepertjes, mayonaise en verse gehakte koriander.

Waarom zijn tacos – Ayurveda style goed voor je?

De specerijen in het beslag en over de vulling helpen je spijsverteringessyssteem. Vooral komijn is buitengewoon goed. Het verlicht maagpijn en ondersteunt je lever. Komijn is na zwarte peper, de meest gebruikte specerij ter wereld!

Koriander is een natuurlijk middel om te ontgiften. Bepaalde stoffen in koriander binden zich aan zware metalen als kwik, lood, aluminium en cadmium, waarna ze via de ontlasting het lichaam kunnen verlaten. Een ideaal detox kruid dus.

Spinazie is net als alle donkere bladgroenten extra goed in de lente. De bittere smaak stimuleert de afgifte van gal uit je lever wat er weer voor zorgt dat grote vet- en oliedruppels in kleine druppeltjes worden verdeeld. Hierdoor kunnen enzymen de vetten sneller verteren.

Vitamine C

Limoenen zijn zuur van smaak en toch alkalisch van invloed. Het hoge vitamine C-gehalte voedt je bloed. En net als citroenen verminderen ze de zuurgraad in de maag.

Voel je je Vata? Neem dan gestoomde groenten als vulling

Bron:
https://www.jasminehemsley.com/food-blog/2018/4/7/taco-time-puda-style