Lastig poepen? Probeer deze tips

wc deur

Lastig poepen? Probeer deze tips

Niet naar de wc kunnen gaan omdat je last hebt van verstopping kan één van de meest frustrerende dingen zijn die er bestaan. Gelukkig draait het bij Ayurveda allemaal om de spijsvertering!

Ongeveer 20% van de bevolking heeft geen regelmatige stoelgang, en daar bedoel ik mee dat ze niet elke dag ontlasting hebben! En dat percentage wordt alleen maar groter naarmate we ouder worden. De gebruikelijke adviezen zijn: meer groenten en vezels eten en meer water drinken. Maar wanneer dat niet helpt, of niet voldoende helpt, is de volgende stap al gauw laxerende middeltjes.

Irritatie

De meeste laxerende middelen werken doordat ze de darmwand irriteren. Daardoor spannen de spieren zich aan, de zogenaamde peristaltische beweging, wat weer leidt tot de aandrang om te poepen. Hoewel deze middelen de darmspieren activeren, kunnen ze ook bij langdurig gebruik de darmwand een beetje ongevoelig maken. En dat heeft weer tot gevolg dat je voor hetzelfde effect zwaardere, agressievere middelen moet inzetten.

Openbaar toilet of liever niet

Een van de oorzaken van verstopping is volgens Ayurveda het onderdrukken van onze natuurlijke aandrang. Hou jij bijvoorbeeld je poep wel eens op? Omdat een openbaar toilet gewoon geen optie is, je niet op kantoor of bij iemand anders thuis wil?

Van alle zoogdieren zijn de mensen de enige soort die hun natuurlijke aandrang onderdrukken. Ayurveda beschrijft 14 verschillende dingen die we allemaal wel eens ophouden. Denk aan niezen, huilen, een windje laten, gapen of een boer laten. En af en toe even iets ophouden is helemaal niet erg, maar jarenlang je stoelgang onderdrukken heeft simpelweg een effect op je spijsvertering. Ayurveda noemt de beweging die ervoor zorgt dat alles je lichaam uitgaat udvartina. Het consequent onderdrukken van deze beweging kan ervoor zorgen dat je natuurlijke aandrang uiteindelijk helemaal verdwijnt!

Doe het als je moet!

In een ideale situatie ga je als je wakker wordt, binnen een uur naar de wc. Ga de volgende keer als je voelt dat je moet poepen, ook meteen naar een wc. Zélfs als dat betekent dat je ergens op een openbaar toilet moet! Maar als je psychosociale verstopping op wilt lossen, is de eerste stap weer luisteren naar je lichaam. En gaan als het moet! Ook als het niet in je eigen huis is.

Vata dosha uit balans

De dikke darm is ook de zetel van vata dosha, en vata reguleert alle levensfuncties in het lichaam. Ook neurologische functies en zelfs hoe de hersenen werken. Ayurveda beweert dat het chronisch onderdrukken van je stoelgang of een wind laten – als de aandrang er wél is – vata dosha behoorlijk ‘uit zijn doen’ kan brengen. Dat begint met gassen en pijn of verstopping. Maar het kan ook je neurologische systeem aantasten en zelfs onze hersenen en ons gevoelsleven beïnvloeden. Vata happy en in balans houden is dus best belangrijk.

Hoe zit het bij jou?

Heb jij (af en toe) last van verstopping? Of heb jij juist het tegenovergestelde en zijn jouw darmen overprikkeld? Neem dan nu contact op en we gaan samen kijken wat de beste aanpak voor jou is!

Tips voor een goede stoelgang

  • Vermijd rauwkost en salades. Kies gestoomde/gekookte groenten en warm eten / warme dranken.
  • Start je dag met een glas warm water met een paar druppels citroen
  • Drink een thee van ½ – 1 tl triphala* voordat je gaat slapen
  • Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten
  • Eet dagelijks minimaal 6 porties gekookte groenten en snack op fruit (rijpe banaan)
  • Neem voordat je gaat slapen een glas warme melk met een tl ghee
  • Neem een handje (gewelde) rozijnen een uur na de maaltijd
  • Drink het sap van rozijnen en pruimen die een nacht hebben geweld
  • Mediteer dagelijks een kwartier
  • Start je dag met een 10-minuten yoga routine

*Te koop bij o.a. Pranayur, Pit&Pit en Superfoodsonline

Deze informatie is educatief bedoeld en is geen vervanging voor medisch advies.

Bron:

https://lifespa.com/occasional-constipation-gone/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1727617/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694720/

https://www.yogisan.nl/category/ayurveda