April – volop detox tijd! 5 tips voor een frisse geest

buddha, detox

April – volop detox tijd! 5 tips voor een frisse geest

De beste tijd voor een detox is als de seizoenen wisselen. En de lente is bij uitstek hét seizoen om eens goed te kijken hoe je je lichaam hierin het beste ondersteunt. Want na de winter, veel lekker eten en drinken, heb je misschien wat dingetjes opgespaard die je liever kwijt bent… Je lichaam is goed in opruimen zolang het maar de ruimte en de rust krijgt om dit ook te doen! Soms zijn een paar dagen een simpel dieet volgen en wat rustiger aandoen al voldoende.

Een detox voor de mind

Waar we niet zo vaak aan denken is een detox voor de mind. Detox diëten vind je overal, maar wist je dat je geest van tijd tot tijd diezelfde opfrisbeurt nodig heeft? Even een pauze van alle input die het dagelijks te verwerken krijgt. Een detox hoeft niet altijd alleen over voeding te gaan. Je geest is continu bezig om van alles te ‘verteren’. Álles wat we zien, horen, voelen, ruiken, proeven, ervaren en onze emoties; het moet allemaal verwerkt worden.

Een vol hoofd

Lukt dat niet, of niet helemaal, dan loop je er vroeg of laat vanzelf tegenaan! Komt het keihard weer terug. Je kunt lichamelijke klachten krijgen maar je kunt je bijvoorbeeld ook chaotisch en opgejaagd voelen. Je hoofd staat dan niet meer stil en je hebt moeite om in te slapen. Gedachten springen van de hak op de tak, allemaal signalen dat je geest gebaat is bij een beetje rust, regelmaat en reinheid. Even een stapje terug doen, wat me-time, goed voor jezelf zorgen en een heldere intentie om je geest te ontspannen zijn de voorwaarden voor een mentale schoonmaakbeurt.

Un-plug!

Bedenk hoe druk de digitale wereld van telefoons en computers om je heen is en plan eens een (social) media-break. Het opruimen van je werkplek, je huis, je kast, het draagt allemaal bij aan een schoon gevoel. Maar kijk ook eens eerlijk naar je gewoontes. Wat past er nog bij je en wat levert je eigenlijk niets meer op? Doe je dingen omdat je ze echt leuk vindt of omdat je het altijd zo hebt gedaan? Een jaarlijkse inventaris opmaken, lichamelijk én geestelijk draagt bij aan je welzijn, vergroot je immuniteit en levert je meer energie en balans op.

De beste tijd is jouw tijd!

Het is belangrijk om een terugkerend ritme te vinden voor een ‘detox’. April, de wisseling van de winter naar de zomer is een goede tijd. Maar veel belangrijker is een tijd te kiezen die past in jóuw leven en die voor jóu werkt! Een tijd waarin je geest zich kan resetten, een tijd voor een grote schoonmaak waarin de ramen en deuren open gaan en je de dingen eens goed tegen het licht houdt. Zonder deze intentie is het maar al te makkelijk om meegesleurd te worden in de waan de van de dag.

5 tips voor een frisse geest

Onderstaande tips zorgen ervoor dat je geestelijke, emotioneel en spiritueel in balans blijft. Begin met eentje. Kijk hoe het bevalt. Voelt het goed, smaakt het naar meer, kun je er altijd nog een bij doen, toch?

  • Unplug. Neem eens digi-vrije dag; geen e-mail, telefoon, computer of tv.
  • Power down. Zet vóór het avondeten alle schermen uit en doe ze de rest van de avond niet meer aan.
  • Neem een olie massage. Op een lege maag, masseer met warme olie eerst je hoofd en daarna de rest van je lichaam. Laat een half uur intrekken en neem dan een warme douche. Goed om de dag te beginnen, maar even fijn om de dag mee af te sluiten!
  • Stille start. Begin je dag in stilte. Geen radio, geen telefoon, geen tv, geen gesprekken totdat je werkdag begint.
  • Plan een ‘play day’. Doe één dag, de hele dag, alleen waar jij zin in hebt, wat jou plezier geeft.

Vind je het fijn om eens door te praten over wat het beste bij jou past? Bel me en we kijken samen welk zetje in de goede richting jij nodig hebt. Soms is dat het enige wat er nodig is. De rest kun je zelf. Op eigen kracht!