3 – Day – Detox

3 – Day – Detox

Kickstart het nieuwe jaar met een Ayurvedische detox voor lichaam en geest. Wil je graag meer energie? Geen opgezette buik, geen vol, zwaar gevoel na het eten maar ‘s ochtends wakker worden met een licht, helder hoofd dat klaar is voor de dag? Dan is deze detox precies wat je nodig hebt!

Detoxen zonder groene smoothies en sapjes. Zonder honger. Maar wel met lekkere warme gerechten die licht zijn om te verteren. Zodat je systeem zich kan focussen op wat het moet doen. Namelijk afvalstoffen eruit werken, en nieuwe, goede energie opnemen! Het resultaat? Wat overtollige kilo’s kwijt, een kalme geest, een lichter lichaam en een sterke focus!

De kracht van agni

Ayurveda (in Sanskriet “the sience of life”) is een duizenden jaren oude levenswijze die van bínnenuit voor je zorgt. Die je een mooie huid geeft en zorgt voor een gezonde gloed door je agni (spreek uit aknie) – je spijsverteringsvuur – goed te laten werken.

Ayurvedisch reinigen gaat niet over maaltijden overslaan of kleine porties eten. Ayurveda gaat over licht verteerbare, voedzame en gezonde maaltijden eten. Waar alles in zit wat je nodig hebt. Het gaat over je lichaam resetten door een time-out te nemen, bij te tanken en je batterij weer op te laden. Met recepten die voeden, zacht zijn voor je systeem en je lichaam en geest weer in balans brengen.

detox en reset

Het menu…


Kitchari is een eeuwenoud Ayurvedisch detox gerecht. Het woord “kitchari” betekent: mengsel van rijst met linzen. Eenvoudig, snel en superlekker! Varieer met je favoriete groenten!

Zacht gestoofde peren zijn een balsem voor je hart en voor je maag. De zoete smaak van peren met de geur van kardemom is het ideale lichte ontbijt of middagsnack.

De áller-, állerbeste Ayurvedische Eerste-Hulp drank die er bestaat; Komijn-Koriander-Venkel thee. Of, zoals kenners het zeggen; KKV thee. Goed voor alles en nog wat. En het beste, je kunt het de hele dag drinken!

Golden milk. Tegenwoordig ook wel Turmeric Latte genoemd.  Deze verwarmende drank wordt in de Ayurvedische geschriften al eeuwen voorgeschreven als reinigende drank voor het lichaam.

Aan de slag!

Bovenstaande afbeeldingen zijn voorbeelden. Voel je vrij om de dagen naar eigen wens aan te passen. Luister naar je lichaam. Eet alleen als je werkelijk trek hebt!

Keep it simple!

De kracht van je spijsvertering volgt het ritme van de dag. Van zonsopgang, wanneer de zon nog niet zo sterk is, naar het middaguur met de meeste zonkracht, tot zonsondergang, wanneer het koeler wordt. Probeer je ontbijt tussen 6 en 8 uur ’s ochtends te eten, je lunch tussen 12 en 2 en je avondeten tussen 6 en 8 uur ’s avonds.

Geen stress. De recepten zijn eenvoudig en allemaal eenpansgerechten. Wel zo makkelijk met opruimen! Als je ’s ochtends een grotere portie kitcharie klaarmaakt kun je daar de hele dag van eten. Ben je niet thuis overdag? Neem dan een warmhoudfles mee met je portie erin. Alle ingrediënten zijn te koop bij de grotere supermarkten en bij de toko.

Do’s en don’ts

  • Zorg dat je voldoende eet. Deze drie dagen gaan over je spijsvertering resetten. Zodat je lichaam en geest weer in balans komen. Zorg voor jezelf zoals je voor je partner of een goede vriend of vriendin zou doen.
  • Drink voldoende. Je kunt de KKV thee afwisselen met warm water, gemberthee of een andere kruidenthee. Koude dranken kun je nu beter even laten staan.
  • Ook al is dit detox plan heel mild, als je plotseling stopt met koffie, suiker, alcohol en sigaretten dan kun je afkickverschijnselen verwachten. Hoofdpijn, een grieperig gevoel en spierpijn kunnen dan voorkomen.
  • Vraag altijd advies aan je arts of andere gekwalificeerde zorgverleners met vragen over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma gaat volgen.

Na je detox…

Start de eerste ochtend na je detox met een licht ontbijt. Gestoomde appel, de warme peren, de golden milk of wat havermout zijn goede keuzes. Hou het drinken van de KKV thee of warm water de komende dagen ook nog aan. Hiermee ondersteun je je systeem om de losgekomen afvalstoffen te verwijderen. Als je vlees eet, kies dan kip of kalkoen en laat ‘rood’ vlees of varkensvlees nog even staan. Kies over het algemeen wat ‘lichtere’ maaltijden.

Op maat gemaakt!

Deze drie dagen zijn voor iedereen geschikt. Maar niet iedereen is hetzelfde. Wil jij weten wat jou persoonlijk het meeste oplevert? En hoe een detox plan voor jou eruit ziet? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan even contact op en dan maken we samen een plan voor jou op maat!

Dank aan Jasmine Hemsley voor de mooie manier waarop de voorbeelddagen in beeld zijn gebracht.