Kitchari – Detox + Power!

Kitchari

Kitchari – Detox + Power!

​Kitchari is een eeuwenoud Ayurvedisch detox gerecht. Het woord “kitchari” betekent: een mengsel van rijst met linzen. Hoewel Kitchari een detox gerecht is, kun je het ook eten om zijn fantastische smaak en textuur. Detox-food kan namelijk ook gewoon lekker zijn!

De reden waarom dit gerecht zo belangrijk is in de Ayurvedische keuken is vooral omdat het de drie dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) balanceert. Kitchari is licht verteerbaar en super voedzaam. De specerijen ondersteunen je spijsvertering en geven extra kracht.

Witte rijst?

Witte rijst wordt traditioneel gebruikt omdat het niet te zwaar, niet te heet en niet te droog is. Het zijn kwaliteiten die zowel de Kapha, Pitta en Vata helpen. Witte rijst is makkelijk te verteren. Hoewel bruine rijst meer voedingsstoffen bevat is het wat lastiger voor je systeem om te verwerken. Vooral tijdens het detoxen wordt bruine rijst afgeraden.

Mungdal

Er groeien meer dan 60 soorten dal in India. Mungdal, afkomstig van de mungboon is klein, vaalgeel en een beetje ovaal. Het is snel gaar en heeft een zachte smaak. Mungdal is zo licht verteerbaar dat het in India wordt aanbevolen aan kinderen, bejaarden en als je herstellend bent van een ziekte. Het is goed verkrijgbaar bij toko’s en natuurvoedingswinkels.

Detoxen met rijst en linzen, raar?

​Voor de meesten van ons is het idee van detoxen met rijst en linzen nieuw. Waar zijn de groene sapjes? Waar is het knagende hongergevoel, dat je laat weten dat je aan het reinigen bent? De Ayurvedische benadering van reiniging verschilt met het gebruik van rauw eten, koude salades, groente- en fruitsappen die we vaak associëren met detoxen. Ayurveda komt met een andere zienswijze. In de Ayurvedische filosofie, begint gezondheid met een goed werkend spijsverteringsstelsel. En dat krijg je door je spijsvertering te resetten met eten dat heel licht verteerbaar is. Iets waar je lichaam geen moeite voor hoeft te doen terwijl het toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt. En dan kan je systeem doen wat het moet doen, namelijk afvalstoffen verwijderen!

​De combinatie van rijst en mungdal als hoofdschotel wordt al duizenden jaren gebruikt in India. En om een goede reden. Rijst, zoals de meeste granen, heeft weinig aminozuur lysine. Als je alleen granen eet, heb je een tekort aan eiwitten. Peulvruchten en linzen, anderzijds, hebben veel lysine, maar weinig methionine, tryptofaan en cystine. De combinatie van rijst en bonen zorgt voor volledige eiwitten en een complete maaltijd met alle voedingsstoffen.

Een constante bloedsuikerspiegel

​Tijdens het reinigen, is het ook belangrijk om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Dit doe je door voldoende eiwitten te eten. Een van de meest voorkomende redenen waarom de meeste mensen moeite hebben met het reinigen komt door een onstabiele bloedsuikerspiegel. Een bloedsuikerspiegel die verergerd wordt door een dieet waarin je alleen water, fruit- of groentesap mag drinken.

Voldoende eiwitten om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden tijdens het reinigen kan een gevoel van innerlijke rust en vrede bevorderen.

Onderstaand is een basisrecept. Door andere groentes toe te voegen, of juist maar één groente te nemen, kun je zelf eindeloos variëren.

Doe 100 gram dal in een pan met ruim water, voeg een  theelepel hing* toe (of puur 1/5 theelepel)en breng aan de kook.

Wanneer het water kookt, voeg 100 gram rijst toe.

Snij wat groente klein, bijvoorbeeld ui, knoflook, wortel, courgette, pompoen, prei, etc.

Verhit 1-2 eetlepels ghee in een pan. Voeg er 1 theelepel komijn en 1 theelepel mosterdzaad aan toe. Wanneer de mosterdzaadjes beginnen te springen, voeg 1 theelepel kurkuma toe, een eetlepel geraspte gember en eventueel wat kerrie blaadjes. Als je verse kurkuma kunt vinden, hak die dan fijn en voeg deze ook toe.

Fruit de ui en knoflook in de ghee met de specerijen en voeg vervolgens de rest van de groente toe en een klein scheutje water.

Laat de groente vijf minuten koken en voeg dan toe aan de rijst en dal. Laat het geheel koken tot de rijst, dal en groente gaar zijn. (de gele boontjes moeten uit elkaar vallen).

Breng het gerecht op smaak met (rots)zout en garneer met verse korianderblaadjes of peterselie, en geraspte kokos en/of sesamzaadjes. (kokos en sesamzaadjes kun je even kort roosteren).

*Hing, of asafoetida is te koop bij de toko of natuurwinkel

Bronnen: http://lifespa.com/whats-so-amazing-about-khichadi/  https://www.ayurveda.com/recipes/kitcharihttps://www.ayurfreddy.nl/kitchari-recept/