December, go with the flow!

december

December, go with the flow!

December. Hij staat op het punt te beginnen; die o zo gezellige, maar ook behoorlijk intense feestmaand.  Naast pepernoten, kerstborrels en knalvuurwerk is december ook een tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar. En of je wilt of niet, herinneringen van vroeger komen boven.  Fijne, warme momenten met familie en vrienden. Het hoort er allemaal bij. En het kan een hele klus zijn om je balans te bewaren!

 

Ayurvedisch gezien staat december voor de overgang van de beweeglijke herfst-energie van Vata, naar de koude, stille winter-energie van Kapha.

 

Go with the flow!

Probeer je normaal gesproken zoveel mogelijk je routine te volgen, dit is de tijd om wat flexibeler te zijn. Geniet van maaltijden die met liefde voor je zijn klaargemaakt en van een lange avond bijpraten met oude vrienden. Familie kan het beste, én het slechtste in je boven brengen. Maar familie betekent ook een opening voor liefde, waardering en een beetje zelfreflectie – misschien wel  juist door degene die je het meest irriteert 😉

 

Lighten up!

21 december is de kortste dag van het jaar. Het is dus niet zo gek als je je een beetje depressief voelt in deze donkere dagen. Zorg daarom voor licht. Kaarslicht geeft intimiteit en een warm gevoel. De middagzon, al is het maar 15 minuten, geeft je net dat beetje energie om de rest van de middag door te komen. Investeer in een daglichtlamp en misschien is het nodig om extra vitamine D te nemen. Versier je huis met lichtjes. Draag heldere kleuren. Beweeg. Dans, loop, fitness en squash – allemaal om je bloed te laten stromen waardoor je stofwisseling op peil blijft en je je beter voelt.

 

Ben jij een Vata?

Ook al is de herfst officieel afgelopen in december, de koude lucht zorgt nog steeds voor droogte. En omdat jij van nature al veel droogte in je systeem hebt blijft het extra opletten dat je in balans blijft. Zoethout heeft vochtige en warme eigenschappen. Een kopje zoethoutthee met wat kaneel kan wonderen doen op een koude wintermiddag! Blijf lekker warm, draag een sjaal en muts. Door het koude weer kun je last krijgen van spierpijn; vooral je nek en schouders zijn extra gevoelig. Houd je lichaam soepel met warme oliemassages. Misschien is deze drukke tijd van het jaar wel het perfecte moment om jezelf te trakteren op een behandeling. Het geeft je rust in je hoofd en in je lichaam!

 

Ben jij een Pitta?

Voor Pitta is de koude, frisse december-lucht als een koele drank op een warme zomerse dag. Doordat de energie meer naar binnen is gericht is je eetlust (nog) sterker dan anders. Eet op tijd en zorg voor voedzame lunches zodat je de tijd tot het avondeten kunt overbruggen. Jouw uitdaging is om in deze donkere dagen ‘s avonds het licht op tijd uit te doen. Letterlijk en figuurlijk. Ook al is de verleiding groot om dat hoofdstuk nog even uit te lezen, ook jij bent gebaat bij wat rust! Gebruik deze tijd om bij te tanken, uit te rusten en op te laden. Lichamelijk, geestelijk én emotioneel.

 

Ben jij een Kapha?

December is de eerste wintermaand waarin je gaat merken dat je bloedsomloop vertraagt. Al dat zoete, zware eten is lastiger te verwerken en door de donkere ochtenden is het voor jou maar al te makkelijk om te lang in bed te liggen. En Kapha heeft juist beweging nodig! Een onbalans merk je doordat je je bijvoorbeeld moe en sloom voelt. Of doordat je last krijgt van zwelling; je ogen, armen en benen zijn ‘puffy’. Geen paniek. Om je bloedsomloop te verbeteren kun je regelmatig een warm bad nemen. Of beter, lekker naar de sauna gaan. Kleed je warm en beweeg! Ga naar buiten, wandel, en drink ‘s ochtends op je nuchtere maag een glas warm water met een half theelepeltje kurkuma.

 

December en de dosha’s

December is de overgang van de herfst naar de winter. Vata maakt langzaam plaats voor Kapha. We hebben dus de uitdaging om heel even twee dosha’s happy te houden! Vata staat voor koud, droog en ruw. Kapha staat voor koud, zwaar en traag. De eigenschap koud van beide dosha’s kun je mooi balanceren met warmte. Eet warme maaltijden, drink warme dranken, en zorg voor warme kleding. Een droge, bleke winterhuid masseer je met warme olie. Sesamolie is goed voor alle dosha’s. Doe hier de test om uit te vinden welke dosha hij bent!

Tags: