Peer met Kardemom uit de oven

Peer met Kardemom uit de oven

Peren zijn een van de weinige vruchten die het beste rijp worden pas nadat ze geoogst zijn. Kies niet te harde, maar stevige peren die echt naar peer ruiken. Laat ze in een papieren zak thuis op hun gemak verder rijpen totdat je het vruchtvlees bij het steeltje wat in kan drukken met je duim. Peren rijpen van binnen naar buiten. Een lekker zachte peer is dus eigenlijk al overrijp! De peer hoort bij de herfst en de winter, net als haar zusje, de appel. Omdat peren zo boterzacht kunnen worden, werden ze vroeger ‘boter fruit’ genoemd.

Ingrediënten

 

½ tl kardemom

2 peren

125 ml water

Zo maak je het

 

Verwarm de oven tot 175°C.

Halveer de peren in de lengte en verwijder het klokhuis en het steeltje.

Leg de peren met de bolle kant naar boven in een ovenschaaltje met het water en sprenkel de kardemom er overheen.

Laat de peren in ongeveer 20 minuten gaar worden.

 

Waarom is Peer met Kardemom uit de oven goed voor je?

 

Zacht gestoofde peren zijn een balsem voor je hart en voor je maag. De zoete smaak van peren met de geur van kardemom is het ideale lichte ontbijt of middagsnack. Peren werken kalmerend, verzachtend en verkoelend op geïrriteerde weefsels. En in het bijzonder de weefsels van je maag- en darmgestel. Het perfecte ontbijt na een avond met teveel koffie, alcohol of te zwaar eten.

 

Balsem voor geïrriteerde longen

 

De verkoelende werking van peren verzacht aandoeningen in de longen die veroorzaakt worden door ‘hitte’, zoals bronchitis. Kardemom lost slijm op en opent je luchtwegen zonder de ontsteking te verergeren. Daarnaast zitten peren boordevol met pectine, potassium en boron. De pectine verlaagt je cholesterol en verwijdert afval- en gifstoffen uit je systeem.

 

Goed voor Kapha en Pitta

Ben je een Vata? Vervang de peer dan door appel