november, volop herfst!

herfstbos, bladeren

november, volop herfst!

November. Precies in het midden, tussen herfst en winter. De maand waarin de bladeren van de bomen vallen maar de zon zomaar opeens nog een dagje lekker schijnt. November waarin de natuur langzaam overgaat naar de winter. En waarin we de eerste nachtvorst hebben.

Doordat het ‘s avonds eerder donker wordt gaat je aandacht van nature meer naar binnen, naar je gezin, je partner, je familie. Naar huiselijkheid en warmte. We halen de waxinelichtjes weer tevoorschijn en duiken de keuken in. Bijvoorbeeld om appeltaart te maken. Precies zoals die vroeger thuis smaakte!

Ayurvedisch gezien staat de herfst in het teken van Vata. En dat begin je nu echt goed te merken.

 

November en jij – zo hou je je energie

Het koelere weer zorgt ervoor dat je energie naar binnen gaat. De poriën in je huid sluiten zich en je slaat je warmte op. Je merkt dit bijvoorbeeld aan je huid die droger wordt door de verminderde bloedsomloop, je spieren die stijver voelen en doordat je last krijgt van koude handen en voeten. Het vasthouden van die energie in je lichaam zorgt er ook voor dat er meer bloed naar je maag gaat. En dat je wat zwaarder eten makkelijker kunt verteren. En dat is handig in de komende periode.

 

Keep your Balance!

Zoek de zon! Doordat de dagen korter zijn hebben we minder mogelijkheden om van het zonlicht te genieten en in de frisse lucht te bewegen. Ga, als het even kan, naar buiten tussen de middag. De zon staat dan op zijn hoogst. Een telefonische afspraak kan prima als je buiten loopt. Neem een pen en papier mee om notities te maken.

 

Slow down

Ben je een Vata of Pitta? Schakel dan je sportroutine een standje terug. Kies slow-jogging, een rustige yoga-flow of een kwartiertje stretchen. Volg je ademhaling en neem tijd voor reflectie, meditatie. Hiermee balanceer je de beweeglijke Vata energie die nu in de herfst zo sterk is. Is Kapha dominant? Dan ben jij juist gebaat bij een routine die verwarmt zoals de zonnegroet. Doe het 12 keer lekker actief voor een goed begin van je dag.

 

Oil baby, Oil!

Als er een tijd is waarin het extra belangrijk is om jezelf regelmatig in te oliën, dan is het nu in de herfst. Lukt het niet elke ochtend, probeer dan drie keer per week. Een oliemassage (abhyanga) helpt je huid warm en soepel te houden, geeft je immuunsysteem een boost en voedt je diepste weefsels. ‘s Ochtends geen tijd? Zet vanavond de televisie of laptop een uurtje eerder uit en claim de badkamer. Tijd voor me-time! Sesamolie is een goede allround olie. Het is warm, grondend en wat zwaar. Precies wat Vata energie nodig heeft om in balans te blijven.

 

November in je keuken

Door het koude weer dat eraan komt, heeft je lichaam behoefte aan gezonde vetten. Vata en Pitta vinden dit bijvoorbeeld in noten, olijfolie, ghee, geitenkaas, yoghurt en warme, gekruide melk. Voeding met de smaken zuur, zout en zoet ondersteunen je spijsverteringssysteem in de herfst en houden Vata in evenwicht. Kies voor warme, zachte gerechten, lekker smeuïg zoals risottos en stoofpotjes met puree. Laat rauwe, koude gerechten staan. Kies wortel- en knolgewassen. Pompoen, zoete aardappel, biet en bijvoorbeeld pastinaak. Kip, kalkoen, hert, zalm en eieren zijn allemaal OK.

 

Is Kapha bij jou dominant? Het zwaardere eten kan dan een uitdaging zijn. Pas de grootte van je portie aan en voeg verwarmende specerijen toe. Dit helpt je systeem om het zwaardere eten goed te verwerken. Denk aan cayennepeper, gember(poeder), komijn, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en zwarte peper.

Ben je benieuwd welke dosha (mind-body type vata, pitta, kapha) bij jou dominant is, of heb je geen idee wat het eigenlijk is? Doe de test!

 

Deze leefregels zijn algemeen. Wil je graag een advies op maat, maak dan een afspraak voor een consult.

Tags: