Golden Milk

golden milk

Golden Milk

Golden Milk. Nu de dagen korter zijn en de temperatuur daalt, is een verwarmend drankje wel zo fijn. Kruiden en specerijen geven je dat warme gevoel dankzij hun unieke samenstelling. De bekendste specerijen zijn natuurlijk de pittige exemplaren zoals cayennepeper en chilivlokken.

Maar ook andere specerijen zorgen voor behaaglijkheid en warmte. Denk bijvoorbeeld aan gember, zwarte peper, kruidnagel, komijn en koriander. Allemaal hebben ze verwarmende eigenschappen en bevorderen ze de bloedsomloop. Daarnaast zitten specerijen boordevol stoffen die goed zijn voor je gezondheid. Zo is kardemom in staat om calcium te binden en zorgt kaneel voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Kurkuma = Goud

Golden milk is vooral zo goed voor je dankzij de kurkuma. Binnen de Ayurveda wordt het drankje al eeuwen lang voorgeschreven vanwege de reinigende kwaliteit. Kurkuma heeft namelijk een krachtige antioxidantieve werking. Van het bestrijden van griep en verkoudheden tot aan het remmen van allerlei ontstekingen.

De ingrediënten versterken elkaar. Zo zorgt het vettige van de kokosolie en de zwarte peper ervoor dat de kurkuma beter door het lichaam kan worden opgenomen. De drank wordt van oudsher met gewone koemelk gemaakt. Deze variant is met amandelmelk, maar eigenlijk kunnen alle soorten (plantaardige) melk gebruikt worden.

Ingrediënten voor 1 glas of mok

  • 250 ml amandelmelk
  • ½ theelepel (Ceylon)kaneel
  • 2 theelepels kurkuma
  • ½ theelepel kardemom
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kokosolie (extra vierge) of ghee
  • Snufje zwarte peper
  • Optioneel: theelepeltje honing of ahornsiroop

Dit moet je doen

Voeg alle ingrediënten, behalve de honing toe aan een steelpannetje en verwarm tot het kookpunt. Meng alles door elkaar met een lepel of garde. Schenk in een glas of mok en drink direct. Voeg daarna pas de eventuele honing toe. Honing koken is namelijk giftig volgens Ayurveda!!

Gebruik je koemelk? Laat de melk dan eerst goed koken zodat het helemaal ‘opkomt’ in het pannetje.

Bron: Jurgen Zwaan