noedelsoep; een gezonde en snelle lente-lunch
Hou jij van een snelle, gezonde en voedzame lunch met minimale voorbereidingstijd? Dan is deze noedelsoep echt iets voor jou! Boordevol met gezonde lentegroenten plus chili en gember om je metabolisme een boost te geven. De boekweitnoedels (soba noedels) geven je nét dat steuntje wat je in de lente nodig hebt. Soba noedels zijn makkelijk te herkennen doordat ze een iets donkerdere, grijzigere tint hebben dan hun noedel-broertjes en zusjes in het schap. Het zijn dunne noedels, die worden gemaakt van boekweitmeel of een mix van boekweitmeel en tarwebloem, met water.
Waarom is boekweit zo goed voor je?
Het bijzondere van boekweit is dat het je verwarmt van bínnenuit. Vaak gaat warmte samen met ‘hitte’, denk aan zwarte peper en gember die naast warmte ook een ‘scherpe’ kwaliteit hebben. Boekweit verbetert je metabolisme zonder dat je systeem oververhit raakt! Daarnaast werkt het diuretisch. Ideaal voor iedereen die in de lente last heeft van vocht en slijm in de luchtwegen..
Dit heb je nodig – voor 1 persoon
1 hittebestendige glazen pot nodig met (schroef)deksel – ongeveer 500 ml
50g soba noedels
Een klein stukje verse gember, geschild en fijn geraspt
1 el kokoscrème
1 el miso pasta
1 scheutje donkere sesamolie
1 el soja saus of tamari
1 steranijs
1 lenteuitje, fijn gehakt
1 kleine, verse rode peper (met of zonder zaadjes, naar smaak), fijn gehakt
Een handje groene bladgroenten, fijn gesneden
½ courgette, in kleine stukjes
Een handje sugar snaps, in de lengte doorgesneden
Er overheen
Een paar takjes verse koriander of basilicum
1 el geroosterde sesamzaadjes
Dit ga je doen
- Vul de waterkoker, zet m aan en zet je alle ingrediënten klaar. Doe de noedels in een (hittebestendige) kom.
- Giet het kokende water over de noedels en volg de instructies op de verpakking.
- Doe alle ingrediënten behalve de noedels op de bodem van de glazen pot. Houd eventueel wat verse rode peper en wat lenteui apart om als garnering over je soep te strooien.
- Voeg dan de gare en afgekoelde noedels toe aan de pot en doe de deksel erop. Je lunch is nu klaar om mee te nemen.
- Giet voordat je de noedels gaat eten kokend water in de glazen pot, roer alles goed door en strooi de verse koriander, de sesamzaadjes en eventueel de overgehouden rode peper en lente-uitjes.
Voel je je kapha? Dan is deze lunch perfect voor jou!
Voel je je pitta? Go easy met de rode peper, of laat helemaal weg en neem wat extra verse koriander of basilicum
Voel je je vata? Vervang dan de soba noedels door gewone (tarwe) noedels. De drogende kwaliteit kan je balans verstoren!
Foto Matt Russel, recept geïnspireerd door Anna Jones