quinoa kitchari -lente op je bord!

quinoa kitchar met lentegroenten

quinoa kitchari -lente op je bord!

Deze quinoa risotto is gebaseerd op een Ayurvedisch detox-recept, namelijk kitchari! Lekker, nu we écht richting lente gaan! Je lichaam geeft het zelf al aan, niet meer zoveel trek in stamppot en zware roomsauzen. Maar licht, fris en GROEN! Resultaat: je voelt je licht en vol energie! Het perfecte gerecht om je systeem wat rust te geven en om je voor te bereiden op een grote lente-schoonmaak :):)

 

Bereidingstijd 30 minuten (plus 1 nacht weken), genoeg voor 2 personen

 

Dit heb je nodig

½ cup (100g) gele mungdal 

¼ cup (50g) quinoa (het liefst een nachtje geweekt)

1 el ghee of kokosolie

1 tl zwarte mosterdzaadjes

1 tl garam masala

2 cups (500ml) water, of meer

¼ tl zout, of meer naar smaak

 

Voor de pesto:

20g peterselie, grof gehakt

1 teentje knoflook

30g pijnboompitten, amandelen of pecannoten

3 el extra vergine olijfolie

2 el water, of meer

1 el citroensap

Zout en zwarte peper

 

Voor de lente-groenten:

1 el ghee

½ prei, in ringetjes

2 stengels bleekselderij, fijn gesneden

½ tl citroenrasp

100g lentegroenten, cavolo nero, wilde spinazie…stelen verwijderd en fijngesneden

50g doperwten

Zout en peper

 

Dit ga je doen

 

Laat de quinoa een nachtje weken in ruim water

 

  1. Laat de quinoa uitlekken in een vergiet en was de mungboontjes als je klaar bent om te gaan koken
  2. Verwarm de ghee in een ruime pan en voeg de mosterdzaadjes toe. Wanneer de mosterdzaadjes gaan ‘springen’ voeg je de garam masala toe en verwarm je alles al roerend op middelhoog vuur tot het lekker ruikt
  3. Voeg de quinoa, de mungboontjes, het water en wat zout toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 30 minuten op laag vuur koken of totdat de gele boontjes helemaal zacht zijn en uit elkaar vallen. Het moet een beetje risotto/pap-achtig worden. Heb je wat meer water nodig, voeg dat dan beetje bij beetje toe. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe
  4. Maak in de tussentijd de pesto. Doe alle ingrediënten in een blender met twee el water en maal totdat je een mooie, homogene pesto hebt. Proef of er zout en peper bij moet
  5. Om de lentegroenten te bereiden verwarm je de ghee of kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de prei en de bleekselderij toe en laat zachtjes smoren en een beetje karameliseren. Doe dan de doperwtjes, de cavolo nero en de citroenrasp erbij en laat alles op zacht vuur 5 minuten smoren tot de cavolo nero gaar is
  6. Doe de groenten bij de kitchari, of de kitchari bij de groenten (afhankelijk van welke pan het grootste is). Of, verdeel de kitchari over 2 kommen en doe de groenten er op. Lepel de pesto over de kitchari en serveer met extra druppeltje olijfolie

 

Recept + foto geïnspireerd door Jasmine Hemsley