stress; zo krijg je mentale kalmte en innerlijke rust

stress

stress; zo krijg je mentale kalmte en innerlijke rust

Stress is een psychosomatische reactie op een situatie die mogelijk gevaarlijk is. Je hersenen beoordelen namelijk in iedere situatie of er gevaar dreigt. Als er geen alarmsignalen komen, ervaar je geen stress. Maar zijn die signalen er wel? Dan gaat je zenuwstelsel het lichaam automatisch voorbereiden op ‘vechten, vluchten of bevriezen’.

 

Veilig

Het is goed dat je lichaam in gevaarlijke situaties een stressreactie geeft. Het helpt je om veilig te blijven. Maar heb je langere tijd stress? Dan levert dat problemen op voor je brein. Het heeft invloed op hoe je je voelt, maar ook op je gezondheid. Tegenwoordig ervaren we bijna de hele dag stressmomenten; in de file, op het werk en zelfs als je een spannende film kijkt! En zeker met de gevolgen en de spanning van COVID-19 overal om ons heen is het niet raar dat je stresslevel nu vrij hoog is. Stress kan naast het psychische stukje ook een lichamelijk effect op je hebben. 

 

Een verlaagd immuunsysteem


Chronische stress verzwakt namelijk je immuunsysteem – en dat heeft ook gevolgen voor de hersenen. Een verzwakt immuunsysteem betekent dat je vatbaarder bent om ziek te worden. Je immuunsysteem regelt namelijk dat virussen, bacteriën en andere ‘indringers’ onschadelijk worden gemaakt. Ook zorgt het ervoor dat er van alles hersteld en opgeruimd wordt in het lichaam en het brein. Heb je dus lange tijd veel stress? Dan gaat je weerstand omlaag en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat herstel- en opruimwerk minder goed wordt uitgevoerd in de hersenen.

 

Welke stress-type ben jij?

Ben jij een vata? Dan uiten stressreacties zich bij jou vooral in slecht slapen, gevoelens van angst, fobieën en zelfs paniekaanvallen. 

 

Ben jij een pitta? Jouw reacties op stress uiten zich voornamelijk in boosheid, een hoge bloeddruk, een maagzweer of ontstekingen in de dikke darm. 

 

Kapha personen reageren op stress door (emotie)eten! Dit overeten kan leiden tot overgewicht, een verlaagde schildklierwerking, een verhoogd bloedsuikergehalte en in het uiterste geval diabetes.

 

Stress verminderen door innerlijke rust

Een van de beste manieren om te voorkomen dat je stresslevel te hoog wordt is om kalm en koel te blijven. Haal diep en langzaam adem en adem je stress uit! Relax en geef jezelf een massage door je hele lichaam met warme olie in te wrijven. Voor vata is sesamolie de beste olie; voor pitta zonnebloemolie en voor kapha maïsolie. Neem na je massage een warme douche of bad. 

 

Mentale technieken zoals ademhalingsoefeningen, zingen, chanting en meditatie zijn allemaal effectieve manieren om je stresslevel te verlagen. Yogi Eddie Stern, schrijver Deepak Chopra en muzikant Moby ontwikkelden een gratis app die je met je eigen ademhaling laat ontspannen. Deze gratis ademhalingsapp brengt je in zeven minuten terug naar een rustig en kalm gevoel, met behulp van begeleide ademhalingsoefeningen. Doordat je langzamer gaat ademen stuur je signalen naar je hersenen die zorgen voor mentale kalmte, balans en innerlijke rust.