Ghee, elixer én verjongingsmiddel

Ghee, elixer én verjongingsmiddel

Ghee is in principe niets anders dan geklaarde boter. Dat wil zeggen: boter waarvan het vocht en de eiwitten zijn verdampt, waardoor er slechts een heldere, gouden vloeistof overblijft. Kortom: boter op zijn puurst.

Licht verteerbaar

Ghee brandt en rookt niet: door het vet te scheiden van het vocht en de eiwitten, verhoogt de verbrandingstemperatuur van 100 °C naar 250 °C. Daarnaast bederft het niet – het wordt hooguit ranzig – en heeft het een rijke, bijna nootachtige smaak. Het is een echt wondermiddel, goed voor alles. In de Ayurveda heeft ghee door zijn medicinale werking een bijzonder hoog aanzien. Met melk of op zichzelf heeft het een herstellende werking op Pitta en Vata. Kapha’s kunnen een klein beetje goed verdragen. Het is lichter te verteren dan boter en helpt de absorptie van andere voedingsstoffen op een manier die boter niet kan. Ghee is dus licht verteerbaar, zoet, koel, verzorgend, verzachtend, vettig en helend.

Het is te koop in bijna alle grote supermarkten en natuurvoedingswinkels, maar je kunt het uiteraard ook heel eenvoudig thuis zelf maken.

Dit heb je nodig:

2 pakjes (250 gr) biologische roomboter

Metalen zeef, fijnmazig + tweede pan om ghee in over te gieten

weckpot/glazen pot (inhoud halve liter)

Dit ga je doen

Doe de boter in een pannetje en laat langzaam smelten. Als de boter gesmolten is, hoor je dat het gaat ‘borrelen/bruisen’. Je hoeft niets te doen, niet roeren, niet afschuimen, helemaal niets. Na een kwartier – 20 minuten wordt de boter stil. Het bruisen is dan afgelopen. Dit is het teken dat de ghee klaar is. Draai het gas uit en laat de ghee 5 minuten afkoelen. Giet de ghee dan door de zeef of een kaasdoek in een tweede pan. Maak de zeef even schoon/klop de boter resten eruit en zeef de ghee over in glazen pot. Je hebt nu een goudgele vloeistof. Rustig laten afkoelen. Zolang er geen water/vocht bij de ghee komt, is het lang houdbaar. Ghee hoeft niet in de koelkast.

Of het gebruik van boter het cholesterolniveau verhoogt of leidt tot ophoping van chemicaliën die er tegenwoordig wel eens in voorkomen, is niet bekend.  We mogen aannemen dat ghee cholesterol bevat.

Naast deze eigenschappen heeft ghee natuurlijk nog veel meer voordelen.

Marjolein, van de Energieke Vrouwen Academie heeft er een mooi blog overgeschreven. “Sommige gezonde vetten zijn gezonder dan andere als het gaat om de opname van nutriënten in je darmen. Ghee behoort bij de toppers. Ghee zelf bevat daarbij veel omega 3– en omega 9-vetzuren en de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K.

Ghee geeft snel energie en maakt je niet dik

Net als kokosolie bevat ghee een type vetzuur, in dit geval korte-keten vetzuren, die door het lichaam gelijk kunnen worden gebruikt als energie. Butyraat wordt door de darmwand opgenomen in het bloed en kan direct, via de lever, naar alle cellen worden getransporteerd om te worden gebruikt als energie. Net als de vetzuren van kokosolie kunnen ook deze vetzuren de cellen van je hersenen bereiken, die normaal gesproken glucose gebruiken als brandstof. Het is dus een snelle en gezonde vorm van energie, zowel voor je lichaam als je hersenen.

Dit type vetzuren kan niet worden gebruikt voor vetopslag in je lichaam; ze worden gelijk verbrand. Daarom word je er niet dik van en hebben ze ook geen invloed op je cholesterolniveau. Het is misschien even wennen aan het idee dat je niet vet wordt van vet, maar wen er toch maar aan, want het is echt zo. Ik spreek onder andere uit eigen ervaring.

Sterkere tanden en soepelere bloedvaten dankzij meer vitamine K2

In gezonde darmen worden onder andere bepaalde vitaminen B en vitamine K2 aangemaakt. Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Een belangrijke functie van K2 is dat het meehelpt om calcium in onze botten en tanden te krijgen en ze daardoor gezonder en sterker te maken. Een andere belangrijke functie is dat het meehelpt om plaque uit aderen te krijgen en daardoor gaat het dus aderverkalking tegen. De meeste mensen, zo’n 80%, hebben darmen die onvoldoende K2 aanmaken. Ghee, mits van gras gevoerde koeien, bevat het volop.

Ghee helpt bij obstipatie en afvoeren van afvalstoffen

Aangezien ghee gezonde voeding is voor vriendelijke darmbacteriën helpt het mee om spijsverteringsproblemen als obstipatie te voorkomen. Ghee helpt ook mee om droogte in het lichaam te voorkomen, een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering. Het bevat vitamine E, een bekende antioxidant die meehelpt om een beschadigde huid, bijvoorbeeld als gevolg van een verwonding, te helpen helen. Volgens de Ayurveda helpt ghee ook mee om vetcellen en toxische stoffen die opgeslagen liggen in deze vetcellen af te voeren.

Mede dankzij deze laatste eigenschap en de stimulerende werking op het spijsverteringssysteem wordt ghee dan ook gezien als hulpmiddel bij het afvallen. Ik zei het al: je wordt niet dik van gezond vet eten!

Kies altijd de beste kwaliteit; in dit geval gras gevoerd

Als het gaat om vetten raad ik altijd met klem aan om de allerbeste kwaliteit te kopen die je kan vinden. Wat ghee betreft bedoel ik dan ghee gemaakt van boter van biologisch gehouden, grasgevoerde koeien. Maak je het zelf, kies dan ongezouten, biologische grasboter.”

 

Vata, Pitta en Kapha verlagend