Zomeravondtoetje: Perzik – Bramen – Amandel Crumble
De perzik is het sappige zusje van de nectarine. Wat het verschil is tussen een perzik en een nectarine? De schil van een perzik voelt pluizig aan, die van een nectarine niet. Perziken zijn een bron van vitamine B3, B5 en E, en rijk aan provitamine A. Of anders gezegd, een perzik helpt om meer energie uit je voeding te halen en ondersteunt je spijsvertering. Je kunt perziken het beste op een koele plaats (12-15 C ) bewaren. Daar zijn ze, afhankelijk van de rijpheid, 1-3 dagen houdbaar.
Ingrediënten
5 perziken
100 gr bramen
2 eetlepels boter
1 eetlepel citroenrasp
1 eetlepel ahorn siroop
1 eetlepel verse munt, fijngehakt
3 eetlepels (rauwe) rietsuiker
1 ons amandelen, grof gehakt
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Ontvel de perziken en haal de pit eruit.
2. Doe de perziken en bramen in een ovenschaal.
3. Smelt de boter in een pan en voeg de amandelen, de citroenrasp en de stroop toe. Verwarm al roerend 1-2 minuten. Het moet een dikke topping worden.
4. Doe de topping over het perzik-bramen mengsel, bestrooi met de suiker en bak alles 20 minuten.
5. Garneer met verse munt.
Extra lekker met een bolletje kokosijs!
Waarom is Perzik-Bramen-Crumble goed voor je?
Perziken horen bij de zoetzure vruchten. Het zuur ondersteunt je spijsvertering en je lever. Dankzij het hoge gehalte aan vezels en kalium, bevorderen perziken de afscheiding van afvalstoffen door de nieren. Een perzik wordt niet voor niets ook wel detox-fruit genoemd.
Perzik houdt je scherp en rustig
Kalium is onmisbaar voor je zenuwstelsel. Het zorgt ervoor dat je niet overprikkeld raakt. Je zenuwen komen tot rust en je spieren herstellen sneller. Wel zo handig met deze warme temperaturen. Op de werkvloer, of thuis.
Goed voor Vata en Kapha
Ben je een Pitta? Perziken voegen hitte toe aan je systeem. Dit toetje kan je uit balans brengen.
Bron:Joyfubelly