Cool down met komkommer

komkommer

Cool down met komkommer

Volgens onze weermannen en vrouwen blijft het voorlopig nog wel warm en droog. Gelukkig is er een heel simpele en effectieve manier om af te koelen. Zowel inwendig als uitwendig, met iets dat je waarschijnlijk op dit moment in je koelkast hebt – de KOMKOMMER. Gebruik hem in salades, smoothies, een maskertje en zelfs als after-sun. Hier zijn 3 tips om je lichaam zo koel als een komkommer te houden.

Komkommerwater

Doordat komkommers zo mild smaken, geven ze het water een heel zacht smaakje. Zonder extra calorieën! Schaaf de komkommer in dunne plakjes en voeg ze toe aan een kan water. Water houdt je vochthuishouding op peil en verwijdert gifstoffen uit je lichaam. Wil je wat variatie? Voeg wat plakjes citrusvruchten, bessen of munt toe.

 

Komkommer-honing masker

De koele, kalmerende eigenschappen van komkommer zijn al heel lang bekend. Niet voor niets vind je komkommer in zoveel crèmes en zalfjes. Het is zo goed voor je huid vanwege de krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende werking. Het koelt en hydrateert je huid. Na een warme, zonnige dag heb je dit masker in een handomdraai gemaakt. Je hebt nodig:

 

½ komkommer, in blokjes

1 eetlepel honing

 

Blend de komkommer en de honing tot je een mooi, smeuïg, glas masker hebt. Breng het masker aan op een droge huid en laat 20 minuten zitten. Spoel met warm water en dep je huid voorzichtig droog. Voilà!

Komkommer after-sun

Na een dagje strand, toch wat verbrand? Deze after-sun herstelt het vochtgehalte in je huid en vermindert roodheid en pijn. Je hebt nodig:

 

1 komkommer

150 ml aloe vera sap

 

Blend de komkommer met de aloe tot een pasta/lotion. Laat dit mengsel in de koelkast lekker koel worden. Smeer de lotion op rode huid, laat een half uurtje intrekken en spoel daarna met koel water.

 

 

Ben jij een Pitta? Dan is komkommer your best friend. Koel, zoet en bitter, kalmeert het geïrriteerde ogen, je spijsveteringsysteem en helpen ze urinezuur uit je lichaam te verwijderen.

Ben jij een Vata? De koele eigenschap van komkommer is in de zomer OK. De rest van het jaar kun je komkommer beter even stomen of wokken

Ben jij een Kapha? Komkommer bestaat voor 95% uit water. Net als jouw eigen element, water en aarde. Opletten dus, komkommer maskertje is prima, maar eet de groente met mate.