Een Zes Smaken Soepje

Kikkererwten

Een Zes Smaken Soepje

Volgens Ayurveda bevat de perfecte maaltijd de 6 smaken; zoet, zout, zuur, bitter, wrang en scherp. Door de hoeveelheid van elke smaak aan te passen aan je persoonlijke dosha (unieke body-mind type) blijf je in balans. Werkt je spijsvertering goed, dan krijg je energie na elke maaltijd. Voel je je fit, licht, is je hoofd helder en heb je geen last van sugar rushes. Geen lunchdip, geen brandend maagzuur en geen krampen. Klinkt goed, of niet?

Spelen mag!

Als je weet welke dosha bij jou dominant is, kun je dus heel eenvoudig elke maaltijd afstemmen op jouw ideale behoefte. Ben je een Pitta? Dan verminder je gewoon de hoeveelheid scherpte. Maar een extra pepertje houdt Kapha nou juist in balans. Je kunt dus ‘spelen’ met de smaken. De kunst is om uit te vinden waar jij je het beste bij voelt. Niet door smaken weg te laten, maar door de hoeveelheid van elke smaak aan te passen aan jouw lichaam, hoeveel energie jij nodig hebt. Hoe goed jouw spijsvertering werkt en of je in balans bent, of hier of daar wel wat ondersteuning kunt gebruiken.

Deze soep is gebaseerd op het recept van Ayurvedic chef @johnnybrannigan. Het heeft alle zes de smaken. Voedzaam maar toch licht verteerbaar, wat fijn is met dit warme weer.

 

6-Taste Kikkererwten Soep

Ingrediënten

1 blik/pot kikkererwten – 240 gram gekookte kikkererwten
½ liter groente bouillon
een paar draadjes saffraan
700 ml water
3 eetlepels prei, in ringetjes
1 theelepel Dijon mosterd
2 theelepels tomatenpuree
2 wortels, gesneden
150 gram snijbiet, gesneden
1 courgette, gesneden
1 theelepel van elk koriander-, venkel-, en komijnpoeder

Smaakmakers

1 eetlepel coconut aminos – een marinadesaus op basis van kokosbloesemsap (te koop bij AH). Je kunt dit eventueel vervangen door Thaise visssaus.
Zwarte peper
Zout
Limoensap
1 blikje kokosmelk
Verse koriander
Wat kiemgroente en zonnebloem- of pompoenzaadjes om te garneren

Bereidingswijze

1. Doe alle ingrediënten – behalve de smaakmakers in een grote soeppan.
2. Breng aan de kook en laat ongeveer 45 minuten sudderen.
3. Voeg de kokosmelk en de smaakmakers toe.
4. Vind je de soep te dik, doe er dan nog wat bouillon of water bij.

Serveer met verse korianderblaadjes, kiemgroente en wat pompoen- of zonnebloemzaadjes.

 

Goed voor Pitta, Vata en Kapha!

 

Bron:https: chopra.com

Tags: