Juni – Ayurvedisch krachtvoer voor je spieren

kind, spieren

Juni – Ayurvedisch krachtvoer voor je spieren

Leestijd 2:59 minuten

Denk je aan ayurveda,  dan denk je al gauw aan voeding. En dan vooral welke voeding het beste past bij jouw unieke dosha – mind/body type. Maar wist je dat de weefsels in je lichaam óók hun eigen, unieke behoeftes hebben? En om in balans te blijven elk weefsel zijn eigen, specifieke voeding vraagt? En dat is ongeacht of jij nou een pitta, vata of kapha type bent!

Aarde en vuur

Deze maand gaan we wat dieper in op onze spieren. Je spierweefsel is opgebouwd uit de elementen aarde en vuur. Aarde zorgt voor de substantie, de opbouw, de grondstof waaruit de spieren, je cellen zijn opgebouwd. Het vuur element is de motor, de focus en zorgt voor de actie, de beweging. Aarde en vuur zijn dus verantwoordelijk voor de opbouw van je spierweefsel. Het lucht element geeft tenslotte de prikkel, de zenuwoverdracht om de beweging uiteindelijke ook te maken.

Niet alleen lichamelijke kracht

Ayurvedisch gezien hebben je spieren niet alleen een lichamelijke maar ook een psychologische functie. Spierweefsel is meer dan een bewegingsmechanisme; sterke spieren geven je kracht, moed, vastberadenheid, standvastigheid, de wil om iets af te maken en zielskracht. Je spieren geven je de mogelijkheid om je te uiten, te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Een gezond spierweefsel stelt je in staat om niet alleen je eigen behoeftes, wensen en dromen uit te laten komen, maar is ook de kracht om je creatieve en spirituele talenten te ontwikkelen. Voor jezelf en voor je omgeving.

Merk je dat je het soms lastig vindt om met vertrouwen nieuwe dingen te proberen of dat het je soms ontbreekt aan moed, bijvoorbeeld om voor je eigen mening uit te komen, dan kan het zijn dat je spierweefsel wat ondersteuning nodig heeft. Je eigen grenzen aan (durven) geven, of juist niet over de ander zijn grenzen heen gaan, emotionele stabiliteit, doorzettingsvermogen, afmaken waar je aan begonnen bent en motivatie zijn allemaal dingen die te maken hebben met de kracht van je spieren.

Spieren willen werken

Om gezond spierweefsel op te bouwen is het dus belangrijk om genoeg ‘aarde’ grondstoffen binnen te krijgen. Zonder de juiste grondstoffen krijg je namelijk nooit een goed eindproduct. En dat aarde-element vind je volop in granen, noten, vlees en peulvruchten. Proteïne. Maar alleen een proteïnerijk dieet volgen is niet voldoende om een lichaam met sterke spieren te krijgen. Gezond spierweefsel wordt namelijk ook direct beïnvloed door training. En hoe meer je traint, hoe sterker je spieren én je spierkracht worden!

Met een gezond spierweefsel heb je:

  • Goed ontwikkelde spieren over je hele lichaam
  • Goed uithoudingsvermogen, goed energieniveau
  • Moed
  • Zelfvertrouwen, zelfcontrole
  • Vastberadenheid
  • Liefde, geduld, compassie, vergevingsgezindheid
  • Stabiliteit

Op een rijtje

Uiteraard heb je per dosha proteïne die je makkelijk opneemt of die wat lastiger voor je systeem is. Hieronder een overzichtje:

VataPittaKapha
RundvleesKip (wit vlees)Kip (wit vlees)
KipEieren (vooral het eiwit)Eieren
EierenZoetwatervisZoetwatervis
ZalmKonijnKonijn
SardientjesGarnalenGarnalen
GarnalenKalkoen (wit vlees)Kalkoen (wit vlees)
Noten + zadenAmandelen (geweekt, zonder schil)geen noten
LinzenLinzen, kikkererwten, zw oog boontjesAlle peulvruchten behalve kidney bonen
Mung boontjesMung boontjesMung boontjes
Tofu (goed gemarineerd)Tofu, tempehTofu (goed gemarineerd)

Denk je dat jouw spierweefsel wel wat ondersteuning kan gebruiken? En vind je het fijn om een voedingsadvies speciaal voor jouw situatie te krijgen, neem dan even contact op. Dan kijken we samen welke route voor jou het meest geschikt is. Wil je nog even nakijken welke dosha bij jou dominant is? Klik dan hier!

Bron: Textbook of Ayurveda – fundamental principles – Vasant Lad – www.ayurvedacollege.com/Ayurveda/mamsa-dhatu-closer-look-muscles-ayurvedic-perspective

Tags: