De impact van lastige darmen
Je hoort er tegenwoordig steeds meer mensen over: het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Het lijkt inderdaad alsof iedereen tegenwoordig PDS heeft, maar eigenlijk heeft maar 10-15% van de mensen in Nederland écht last van deze aandoening. ‘Gewone’ spijsverteringsproblemen komen daarentegen heel vaak voor.
Prikkelbare darm?
Als je PDS hebt, beïnvloedt dit je hele leven. Het heeft een enorme impact. Je durft vaak je huis niet uit, omdat je bang bent voor wat je darmen kunnen gaan doen. Buikpijn na het eten, winderigheid, een opgeblazen gevoel; het zijn allemaal klachten die kunnen vallen onder PDS. Maar wil je zeker weten of je wel of geen PDS hebt? Dan kunnen we dat onderzoeken. Wat voor PDS geldt is dat het langdurige en stabiele klachten zijn. Dus niet een keertje last van je buik omdat je zwaar getafeld hebt of stress en spanning ervaart, maar een altijd aanwezig, pijnlijk gevoel.
Voorkomen is beter dan…
Als je er op tijd bij bent, kun je voorkomen dat maag- en darmklachten – die eigenlijk (bijna) iedereen ervaart – kunnen uitmonden in PDS. Het is heel gek, maar we zijn gewend dat eten ons soms niet goed laat voelen. Toch hoort dat niet. Als alles in je lijf helemaal in balans is, voel je je na het eten voldaan en fit. Vol energie. Klachten als winderigheid, kramp, een opgezette buik of een ‘zwaar gevoel’ kunnen wijzen op een verstoorde spijsvertering. Als je hier te lang mee doorloopt, kan dat leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Het is dus heel belangrijk om goed te kijken naar welke voeding wel of niet bij jou past.
Genezen!
Hoe PDS precies komt, daar zijn de meningen over verdeeld. We weten dat een verstoring in de darmflora een rol speelt. Maar ook een verstoring in de communicatie tussen de hersenen en de darmen is een oorzaak. En dat heeft weer vaak te maken met stress. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lijden aan PDS een andere darmflora of bacterie hebben dan mensen die hier niet aan lijden. Hoe dat komt? Aan de ene kant dus stress en aan de andere kant door voedingsmiddelen die je niet kunt verteren. Voorbeelden zijn fructose, tarwe of lactose. Maar ieder mens is uniek en er is ook niet één standaard behandeling of oplossing voor mensen met PDS of andere spijsverteringsklachten. Het is een proces waar je een op maat gemaakte behandeling voor moet krijgen.
Wat kun je doen?
De uitdaging ligt in het feit dat iedereen uniek is. Er bestaat geen quick fix, het evenwicht in je lichaam herstellen kost tijd. De behandeling kan ook niet alleen bestaan uit voedingsadvies. Een even groot gedeelte draait erom dat je letterlijk in balans komt en dat je minder stress ervaart. Daar kun je massagetechnieken voor inzetten, maar als jij bij dat woord al de kriebels krijgt, kijken we naar iets waardoor jij ontspant. Lekker wandelen in de natuur bijvoorbeeld of sporten. Vervolgens kijken we naar het hele plaatje: je leefsituatie, je werksituatie, leeftijd, wat voor sport doe je, hoe is je sociale leven. Life is to enjoy, in balans zijn maakt het leven echt leuker.”
Het andere deel is uiteraard de voeding. Wat mag je dan wel eten? Een salade on the go met veel rauwkost lijkt misschien een gezonde keuze, maar niet iedereen kan het goed verteren. Het is vooral belangrijk om te kijken naar wát je eet, wáár je dat eet en hóe je dat eet. Sommige voedingsstoffen zijn lastiger om te verteren omdat ze vocht onttrekken aan de darmwand. Deze wordt dan droog en geïrriteerd. Als reactie gaat je lichaam extra slijm produceren als bescherming. Die grote hoeveelheid slijm zorgt ervoor dat de balans tussen goede en slechte bacteriën verstoord raakt waardoor ze hun werk niet meer goed kunnen doen. Het is dus belangrijk te onderzoeken welk voedsel irriteert en dat uit je dieet halen, zodat je spijsvertering zich kan herstellen.
Reset je systeem
Als je last hebt van spijsverteringsklachten – los van PDS – kan het verstandig zijn je spijsvertering te resetten met een detox. Niet met groene sapjes of door te vasten. Maar je eet juist licht verteerbaar voedsel, zoals Kitchari. Een mengsel van rijst en linzen dat in India al eeuwenlang wordt ingezet in tijden van ziekte of zwakte. Alles wat je lichaam nodig heeft zit erin, het is superlicht om te verteren en je systeem krijgt de kans om zich te herstellen en fit te worden.
Je spijsvertering is niet alleen belangrijk voor je buik. Je spijsvertering beïnvloedt ook je mind. Bij een niet goed werkende spijsvertering kun je geïrriteerd raken, je focus verliezen, last krijgen van concentratieproblemen en slecht slapen. Een goed werkende spijsvertering is verantwoordelijk voor 80% van hoe alles werkt in je lichaam. Als het optimaal werkt, voel je je goed. Heb je volop energie, een goede focus en een kalme geest!