Wortel-bleekselderij-bieten smoothie

Wortel-bleekselderij-bieten smoothie

De lente is de ideale tijd om schoon te maken. Je huis, je auto, je kledingkast, én jezelf! Dat schoonmaken kun je op heel veel manieren doen. Van supergrondig-alles-de-deur-uit tot ergens een lapje overheen halen. Het is maar waar je zin en tijd voor hebt. En hoe nodig het is. Want niet iedereen is hetzelfde en heeft dus ook niet dezelfde schoonmaakmiddeltjes nodig. Deze Ayurvedische detox smoothie helpt je lichaam om je winterstofjes op te ruimen.

Ingrediënten per glas

1 kopje rauwe bieten (250 gr)

¼ tl zwarte peper

1 wortel

¼ selderij stengel

1 teentje knoflook

¼ kopje verse peterselie

2 el radijsjes

Dit ga je doen

Het beste resultaat krijg je met een sapcentrifuge of slowjuicer. Maar je kunt uiteraard ook alle ingrediënten in een blender doen met wat water en daarna zeven.

Kies het liefst biologische ingrediënten. Met een detox wil je eventuele schadelijke stoffen vermijden! Was en schrob de wortel, radijsjes en de bietjes. Verwijder het groene loof en de topjes. Je hoeft de groente niet te schillen!

Begin met de peterselie. Rol de peterselie in een bolletje en doe daarna de selderij in de juicer. Peterselie is het droogste ingrediënt en door de selderij (met het hoogste waterpercentage) daarna te doen krijg je het meeste sap eruit. Volg dan met de gepelde knoflook, wortel, radijs en biet. Voeg wat zwarte peper toe aan je glas.

Op een lege maag

Vers geperst sap verliest zijn kracht na ongeveer 20 minuten. Maak dus per portie en drink het direct op. Het medicinale effect is het grootst op een lege maag.

Groentesappen kunnen je weerstand en gezondheid verbeteren. Maar overdrijf het niet! Detox smoothies zijn prima, 1 x per dag voor een week. Luister naar je lichaam en pas de hoeveelheden eventueel aan.

Waarom is Wortel-bleekselderij-bieten smoothie goed voor je?

Detox sapjes ondersteunen je lichaam om afvalstoffen uit je systeem te verwijderen. Bieten, radijs en knoflook zuiveren je lever. Handig om alle suikers en vetten van de winter af te voeren. De kleurstof die bieten hun mooie kleur geeft helpt gifstoffen van alcohol en spicy food te neutraliseren. Het beta-caroteen van de wortel koelt je bloed en verzacht geïrriteerde ogen.

Zwarte peper en knoflook stimuleren je spijsvertering. Selderij en peterselie helpen je nieren om een teveel aan vocht uit te scheiden. Zwarte peper helpt ook om slijm op te lossen en ondersteunt daarmee je longen tegen lente-griepjes!

Goed voor Vata en Kapha.

Voel je je Pitta? Dit sapje zou wel eens wat te ‘pittig’ kunnen zijn. Aloe Vera sap is een betere keuze. Voor een detox veertien dagen een kopje sap op je nuchtere maag is een goed alternatief.

Nog even nakijken welke dosha bij jou dominant is? Doe de test!

Bron https://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/recipe/Celery-Beet-Carrot-Juicing/911

Tags: