Chinese Kool Kitchari met zoetzure dressing

kitchari met Chniese kool

Chinese Kool Kitchari met zoetzure dressing

Bij een detox draait het allemaal om kitchari! 

 

​Kitchari is een eeuwenoud Ayurvedisch detox gerecht. Het woord “kitchari” betekent: een mengsel van rijst met linzen. Hoewel Kitchari een detox gerecht is, kun je het ook eten om zijn fantastische smaak en textuur. Detox-food kan namelijk ook gewoon lekker zijn!

 

De zoet-zure dressing en chilli flakes geven dit recept een Thaise twist. Weer eens wat anders dan de smaken van India en Sri Lanka.

 

Dit heb je nodig – recept voor 2 personen

 

Voor de kitchari basis

 

½ cup (90g) gele mung dal

⅓ cup (60g) witte basmatirijst

1 el ghee (of kokosolie)

1 laurierblad

¼ tl kurkuma

½ tl hing/asafoetida

2 kruidnagels

2½ cups (625ml) water of meer

¼ tl zout

¼ tl vers gemalen zwarte peper

 

Voor de kool

 

1 knoflookteentje, fijngehakt

½ Chinese kool, in reepjes

Vers gemalen zwarte peper naar smaak

½ el ghee

 

Voor de dressing

 

2 el amandelboter

1 el tamari

1 el rauwe honing

1½ el citroensap

Snufje (⅛ tsp) cayennepeper

 

Dit ga je doen

 

  • Spoel de mung dal en rijst totdat het water helder is.

 

  • Doe de rijst en de mung dal in een pan, voeg het water toe en het laurierblad, de kurkuma, de hing, ghee en de kruidnagels en breng alles aan de kook. 

 

  • Draai het vuur laag en laat met de deksel op de pan alles 30 minuten rustig sudderen. Check af en toe of er genoeg water in de pan zit en voeg zonodig wat meer water toe. De mungboontjes moeten op het eind echt gaar zijn en een beetje uit elkaar vallen. De dikte hoort een beetje als risotto te zijn, vochtig dus.

 

  • Breng op smaak met peper en zout.

 

  • Doe alle ingrediënten voor de dressing in een potje, deksel erop, even schudden en klaar is je dressing.

 

  • 10 minuten voordat de kitchari klaar is begin je met de kool. Verwarm de ghee in een koekenpan en voeg de knoflook toe. 

 

  • Laat de knoflook op middelhoog vuur even in de pan totdat het lekker ruikt, voeg dan de kool toe. 

 

  • Roerbak de kool zo’n 5 minuten, zet de deksel op de pan en laat nog 5 minuten verder stomen tot de kool gaar is.

 

  • Serveer de kool op de kitchari of meng alles door elkaar voor een bowl of comfort food! 

 

  • Druppel de dressing over de kool en voeg naar smaak versgemalen zwarte peper toe. 

 

Extra lekker met verse (thaise) basilicum, een limoenpartje en wat chilli flakes!

 

Goed voor alle dosha’s.

 

Recept en foto: Jasmine Hemsley: https://www.jasminehemsley.com/thai-cabbage-kitchari-with-nutty-drizzle

 

Tags: