Kerstrecept: kleurrijke rode koolsalade

rode koolsalade

Kerstrecept: kleurrijke rode koolsalade

Een typische wintergroente, die rode kool. Of toch niet? De rode kool kent namelijk een zomer- en een wintervariant. De zomerkool, verkrijgbaar van mei tot september is iets malser dan haar winterse zusje die je vanaf oktober kunt kopen. Wist je dat de Romeinen het sap van de kool gebruikten als anti-kater middeltje? Maar niet alleen om die reden wil je dit recept maken met de feestdagen; het is gewoon super lekker als frisse salade naast wat zwaardere gerechten. En kijk hoe móói het staat op tafel!

Gezond?

Kool is één van de meest gezonde groente die er is, en niet zonder reden! Zo ondersteunt kool je chi-circulatie, voert ze hitte af en versterkt ze longen, dikke darm en maag. En alsof dat nog niet genoeg is, stimuleert kool ook je lever bij stagnatie, helpt ze bij verstopping, mentale depressie, slechte doorbloeding en geïrriteerdheid. Het sap van de kool kun je gebruiken als middel tegen (maag)zweren en buikkrampen. Kool verlaagt pitta en kapha.

 

Ingrediënten

  • 1 kleine rode kool, in kwarten – de stronk verwijderd, fijngesneden
  • 2 rode uitjes, fijngesneden
  • ¼ tl gedroogde chili flakes
  • 6-8 jeneverbessen
  • ¼ tl allspice (als je geen allspice – of piment- in huis hebt kun je het prima vervangen door een mengsel van gemalen kruidnagel en zwarte peper)
  • 200 ml rode wijn- of appelazijn
  • 75 gr palmsuiker
  • 100 gr hazelnoten, grof gehakt
  • 1 handje verse dille, gehakt
  • 3 appels, in plakjes
  • Zout en peper

 

Dit ga je doen

  1. Doe de kool en rode ui in een kom. Voeg 2 theelepels (steen)zout toe en kneed met je handen alles goed door elkaar en laat 20 minuten rusten
  2. Breng 200 ml water aan de kook in een steelpannetje en voeg de chili flakes, jeneverbessen, allspice, azijn en palmsuiker toe. Laat 2 minuutjes doorkoken en zet dan het gas uit 
  3. Doe de rode kool in een vergiet en spoel het overtollige zout onder koud, stromend water af
  4. Leg de kool in een goed afsluitbaar bakje en voeg de warme azijn toe. Kies een niet te groot bakje zodat alles goed kan mengen met elkaar. In de koelkast is dit een week houdbaar! De beste smaak krijg je uiteraard als de kool de kans krijgt om de smaken goed op te nemen!

 

Voor je gaat opdienen

  1. Laat de kool goed uitlekken en verwijder de jeneverbessen. Tip: bewaar wat vocht om een dressing van te maken of door een jus te doen! Laat de kool op kamertemperatuur komen
  2. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en doe ze in een kommetje
  3. Doe wat ghee in de pan en bak zachtjes de appelschijfjes totdat ze een beetje gekarameliseerd zijn
  4. Leg de koolsalade in een ruime schaal. Schep de appeltjes voorzichtig er doorheen en garneer als laatste met de fijngehakte dille en de geroosterde hazelnoten 

 

 

Recept en foto van Jasmine Hemsley https://www.jasminehemsley.com/food-blog/2019/12/5/pickled-red-cabbage-with-hazelnuts-and-griddled-apple