Shirodhara: waarom je deze behandeling moet proberen

Shirodhara: waarom je deze behandeling moet proberen

Wat is het?

Een Ayurvedische massage waarbij in een continue stroom warme olie over je voorhoofd druppelt. Om precies te zijn over je ajna chakra, ook wel beter bekend als het derde oog. De plek die staat voor een hogere bewustzijn en intuïtie. En al lig je op een massagetafel onder comfortabele handdoeken en heeft de hele setting verdacht veel weg van een gewone massage, deze behandeling ‘masseert’ vooral je geest. Een half uur lang stroomt heel zachtjes olie uit een koperen pot die boven je hoofd hangt. Doordat je met je hoofd wat naar achteren gekanteld ligt stroomt de olie via je haar weg naar een bak op de grond.

Wat doet het?

To-ta-le ontspanning. Shirodhara werkt super kalmerend en balanceert met name Vata en Pitta dosha. De behandeling brengt een drukke geest tot rust, verkoelt en vermindert stress en overprikkeling. Het helpt je oude herinneringen op te lossen en een diepe innerlijke focus te brengen. Boven alles versterkt shirodhara de verbinding tussen het hoofd en het hart. Freaky? Nee dat niet. Het voelt als een kilometers diepe ontspanning. En dat kan ik iedereen aanraden.

Waarom zou je het willen?

Om je hoofd tot rust te brengen. Vooral als je dat eens op een andere manier wil meemaken dan bijvoorbeeld tijdens een yin-yoga les of meditatie-oefening. Ook kan de behandeling helpen bij gevoelens van angst, depressie, (post-traumatische) stress en slaapproblemen. Vooral als je veel vliegt en daarmee je slaap-waakritme flink is verstoord, kunnen een aantal Shirodhara-sessies van pas komen.

Waar moet je rekening mee houden?

Er komt met gemak een liter plantaardige (sesam of kruiden) olie uit zo’n pot en dus ook in je haar. Reken op zo’n 2 wasbeurten voordat het eruit is. Tip: verdeel eerst de shampoo over je haar voordat je het nat maakt, zo krijgen de reinigende stoffen al wat grip op de olie. Overigens raad ik je aan om de olie niet direct na de behandeling uit te spoelen maar het nog een tijdje in te laten trekken. Trek dus oude kleding aan, of neem het mee zodat je daarin naar huis kunt.

Waar kun je het doen?

Shirodhara wordt nog niet op heel veel plekken in Nederland gedaan, vanaf augustus 2019 heb ik alles in huis en kun je deze behandeling bij mij doen!

De tekst is geschreven door Maroesja de Ruyter, het eerst gepubliceerd in Harper’s Bazaar. Ik heb het zelf geprobeerd maar kon het zelf niet duidelijker of beter omschrijven!