Maart, de heetste maand van het jaar!

terras, zon

Maart, de heetste maand van het jaar!

Ik geef het toe, het is even wennen aan het idee, maart de heetste maand van het jaar? Maart is de maand waarin de dagen warmer worden. De lente gaat langzaam beginnen en iedereen, mens en dier is blij met die warme, zonnige momenten. Na maanden van korte, donkere, koele dagen; dikke lagen kleding en minder beweging is er opeens die warme dag. Waarin je zonder jas op een terrasje zit. Lekker in het zonnetje. Heerlijk!

Voor je lichaam zijn deze plotselinge warme dagen een hele ommezwaai. Zoals je lichaam zich in de herfst voorbereidt op de winter die eraan komt, moet je lijf ook omschakelen naar warme temperaturen. En voor je lichaam voelt die mooie warme lentedag als de heetste dag van het jaar! Een beetje overvallen en nog helemaal niet klaar voor die hoge temperatuur!

Het smelt gewoon…

Ayurvedisch gezien ‘smelt’ door het warme weer het laagje wintervet dat je de afgelopen maanden hebt opgebouwd. Je bloed wordt daardoor iets dikker, afvalstoffen komen vrij wat klachten kan geven als druk op je oren, een volle neus, luchtweginfecties en bijvoorbeeld voorhoofdsholteontsteking.

Water, water, water

Zoals je in de herfst een ‘verkoudheidje’ oploopt, kun je in de lente dus een soort ‘verheetheid’ ofwel zomergriepje krijgen. De reden? Door het smelten van je winterlaagje komt er een teveel aan water in je systeem. En dat water heeft een effect op je longen, je bovenste luchtwegen, je sinussen en kan in het uiterste geval zelfs leiden tot longontsteking! De symptomen van een herfst- en lente-verkoudheid lijken op elkaar. Ze verschillen alleen in de oorzaak en hoe je ze het beste kunt behandelen. Hoewel hetzelfde virus een rol speelt, voel je je met een voorjaarsgriep wat ‘grieperiger’, wat zwaarder, zijn je lymfeknopen meer opgezet en is het slijm iets dikker.

Paardenbloem en peterselie

Ben jij in de lente gevoelig voor verkoudheid? Vermijd dan zoete, vette/olieachtige en zwaardere voedingsmiddelen. Ook zuivel kun je nu beter even laten staan, net als koude dranken. Voeg bittere, groene groenten toe aan je dieet en gebruik verwarmende specerijen. Denk aan cayennepeper, mosterd(zaad), komijn, kurkuma, oregano, gember(poeder), rozemarijn en zwarte peper. Vochtafdrijvende groente zoals: peterselie, asperges, tomaat, wortel, venkel, bleekselderij, selderij, paardenbloem en brandnetel ondersteunen allemaal je systeem het teveel aan vocht af te voeren.

Actie!

Heb je vaker last van verkoudheid en voel je je vaak zwaar? Dan is een korte detox boost voor je spijsvertering misschien net wat je nodig hebt! Door je spijsvertering te ‘resetten‘ geef je de ruimte aan je systeem om te doen waar het goed in is. De juiste voedingstoffen opnemen en de afvalstoffen verwijderen. Hiermee verhoog je je weerstand en voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

Wil je weten wat de beste manier voor jou is om je spijsvertering een boost te geven? Neem dan contact op en we maken een plan op maat!

Zoals alle informatie op deze website is deze alleen bedoeld voor educatief gebruik en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan je arts of andere gekwalificeerde zorgverleners met vragen over een medische aandoening en voordat je een dieet, supplement, fitness of ander gezondheidsprogramma gaat volgen.

Tags: