Groene asperges met pesto en pijnboompitten

Vata recept: Groene asperges met pesto en pijnboompitten

Groene asperges met pesto en pijnboompitten

Asperges zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens gezond. Al eeuwenlang wordt de plant als geneeskrachtig beschouwd. Asperges bevatten het aminozuur asparagine. Hierdoor werken ze vochtafdrijvend en bloedreinigend. Ook zitten ze boordevol ijzer. Door ze langs elkaar te wrijven kun je testen of asperges vers zijn. Als ze een piepend geluid maken weet je dat je goed zit.

 

Ingrediënten

500 gr groene asperges

250 gr verse basilicum

50 ml koudgeperste olijfolie + 1 eetlepel

50 gr pijnboompitten

2 eetlepels Parmezaanse kaas of een zachte kaas

1 teentje knoflook

1 theelepel citroensap

Zout en versgemalen zwarte peper

 

Bereidingswijze

  1. Doe de basilicum, olijfolie, 2 eetlepels pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en citroensap in een blender en maal tot je een homogene massa hebt. Proef en voeg naar smaak zout en peper toe.
  2. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de eetlepel olijfolie toe. Roerbak de asperges in 3 a 4 minuten helder groen. Voeg een beetje water toe en stoom tenslotte in 1 a 2 minuten alles beetgaar.
  3. Leg de asperges op een mooi schaaltje en druppel er de pesto samen met de overgebleven pijnboompitten over.

 

Waarom zijn groene asperges met pesto goed voor je

Asperges bevatten een heleboel vitaminen en mineralen. Hierbij kun je denken aan vitamine A, vitamine B, 1, 2, 3, 5, 6 en 11, vitamine C, E en K. De mineralen koper, seleen, calcium, kalium, fosfor en magnesium. Ook bevatten asperges een boel vezels.

 

Verzacht ontstekingen en zuivert je bloed

Als je asperges kookt (zelfs zonder olie toe te voegen), komt er een soort pectine vrij. Dit verzacht en kalmeert de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal en de urinewegen. Het verzacht blaas- en nierfunctiestoornissen. Door hun vochtafdrijvende werking helpen asperges om via je urine afvalstoffen uit je systeem te halen.

 

Ben je een Kapha? Vervang de Parmezaanse kaas dan door een zachte variant zoals geitenkaas en de olijfolie door zonnebloemolie.

Ben je een Pitta? Vervang de basilicum door koriander, de Parmezaanse kaas door een vegetarische kaas op basis van soja en de olijfolie door zonnebloemolie.

 

Bron: recept geïnspireerd door Eat.Taste.Heal – Thomas Yarema/Daniel Rhoda/Johnny Brannigan

 

Tags: