September

september, appel, herfst

September

Je merkt het aan alles. ‘s Ochtends is het frisser. En ook al is het in het zonnetje nog heel erg warm overdag, het licht is anders. Het ruikt anders. En ‘s avonds doe je eerder de tuindeuren dicht. September is de maand van de overgang. De zomer is nog niet voorbij maar je voélt dat de herfst eraan komt. Er zit een verandering in de lucht, je lichaam weet het. Tijd om je voor te bereiden op een nieuw seizoen.

 

Het weer kan in september zomaar omslaan. In de ochtend heb je dat leuke t-shirt aan, maar in de middag is het 5 graden koeler. Laagjes dus. Dit is de tijd om je lichaam te helpen met onverwachte temperatuurschommelingen. Leg een deken aan het voeteneind van je bed zodat je makkelijk iets over je heen kan trekken ‘s nachts.

 

Ook de lucht wordt droger. En droogte kan Vata gemakkelijk uit balans brengen. Dat merk je bijvoorbeeld aan je spijsvertering. Doordat je last krijgt van verstopping, of een opgeblazen gevoel, of last van winderigheid en ook je huid wordt droger.

 

Klaar voor de herfst!

Door nu je voeding aan te passen vermijd je spijsverteringsklachten. Je zorgt ervoor dat je in balans blijft en je energie vasthoudt in de herfst. Kies wortel-, knolgewassen en granen zoals haver, zoete aardappel, ui, knoflook, bieten en wortelen. Deze groenten zorgen voor gronding en helpen tegen de droogte. Noten, sesamzaadjes, kip en zalm geven je allemaal de voedingsstoffen en vetten die je nu nodig hebt om je lichaam voor te bereiden op een stormachtige herfst!

September Taartje

Appels hebben een koele en laxerende eigenschap. Ze reinigen en helpen de laatste hitte van de zomer uit je systeem te halen. Ze versterken je hart, longen, dikke darm, maag en milt. Van al het fruit bevatten appels het meeste pectine, wat je helpt om cholesterol te verlagen en een goede stoelgang ondersteunt. Dus, omdat het appelseizoen in september begint, een recept voor heerlijke appelpunten! Eet ze warm, als dessert of gewoon bij de koffie!

 

Ingredientën:

 

12 (biologische) appels

2 tl kaneel

2 el vers citroensap (naar smaak)

0.75 dl appeldiksap (zoetmiddel)

2 dl vers (biologisch) appelsap

125 gr gerst- of tarwebloem

¼ tl zout

3 el walnoot- of amandelolie

1 dl koud water

 

Bereidingswijze

 

Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in stukjes. Kook de appels in een middelgrote steelpan met de kaneel, het citroensap, appeldiksap en het appelsap.

 

Laat alles 10 tot 15 minuten zachtjes koken terwijl je de korst maakt.

 

Meng in een middelgrote kom de bloem, het zout, de olie en het water. Indien nodig kun je extra bloem toevoegen om een mooi deeg te krijgen. Leg de deegbal op een stuk bakpapier, en rol/sla hem plat waarbij je de randen iets omhoog vouwt voor een randje.

 

Schep de gekookte appels voorzichtig op de korst en verspreid ze. Schep het sap wat over is over de appels. Schuif de plaat in de oven en laat 30 minuten bakken of totdat de korst mooi lichtbruin is.

 

Snij de taart in punten en enjoy!

 

Recept geschikt voor Vata, Pitta en Kapha. Ongeveer 12 porties