Gestoofde Wortelen met Citroen en Honing

Wortel

Gestoofde Wortelen met Citroen en Honing

Het oude Griekse woord voor wortel is Philon, wat liefde betekent. Niet zo raar als je bedenkt dat de Grieken wortelen als afrodisiac zagen! De wortel komt uit Afghanistan en was oorspronkelijk eerst in de kleuren geel, donker rood, wit en paars. Je vindt ze in soepen, salades, sappen en smoothies of gewoon als groente bij een maaltijd. De meeste voedingsstoffen zitten in, of net onder de schil. Eet ze dan ook ongeschild! Goed wassen is voldoende. Is de schil van de wortel rimpelig en ziet het er niet fris uit? Dan kan je ze beter laten liggen. Wortelen met het loof eraan zijn het meest vers en hebben dan ook de meeste voedingsstoffen. Hoe donkerder oranje, hoe meer vitamine A.

 

Ingredi├źnten voor 4 personen

 

800 gr wortelen

200 ml water

stukje gember, fijngesneden

flinke scheut honing

1 el olijfolie

sap van een halve citroen

peper en zout

Zo maak je het


1 Was de wortel en verwijder eventuele oneffenheden met een mes. Snipper de gember in kleine stukjes. Stoom de wortelen samen met de gember in ongeveer 20 minuten gaar.
Hoe dikker de wortel, hoe langer hij nodig heeft.

2 Meng het citroensap, olijfolie, honing, peper en zout tot een dressing. Druppel dit over de warme wortelen.


3 voeg naar smaak nog wat meer honing, zout of peper toe. Serveer de gestoofde wortelen in een mooie schaal.

 

Waarom zijn Wortelen met Honing en Citroen goed voor je?

 

Wortelen behoren tot knolgewassen en bevatten allerlei mineralen (zoals kalium, natrium, calcium en fosfor) en vitaminen (zoals verschillende vitamine B, vitamine E en betacaroteen). Ze ondersteunen in het bijzonder je lever, longen en je maag. Ze helpen gifstoffen af te voeren en zorgen dat je energieniveau op peil blijft. En dat is niet alles, want wortelen helpen ook tegen winderigheid, versterken je spijsvertering en zorgen voor een mooie huid.

 

Boost je Ogen!

 

Het verhaal gaat dat wortels goed zijn voor je ogen. Dat klopt! Dat heeft alles te maken met de vitamine A die je lichaam binnenkrijgt bij het eten van worteltjes. Vitamine A helpt je netvlies om licht om te zetten in signalen naar de hersenen. Door een tekort aan vitamine A kun je nachtblindheid of droge ogen krijgen. Je ogen hebben dus zeker vitamine A nodig. Je oogsterkte kun je echter niet verbeteren door alleen worteltjes te eten.

 

Wortelen zijn Vata en Kapha verlagend.

Ben jij een Pitta? Compenseer dan de wortelen met verkoelende selderij, komkommer of koriander.

 

Recept geinspireerd door joyfulbelly.com

 

Tags: