Drank van de Goden – Xocolatl!
De geschiedenis van de chocolademelk begint in de valleien van Midden Amerika. De Azteken brouwden een drank van cacaobonen die Xocolatl werd genoemd. De Xocolatl bevatte, volgens de Azteken, de wijsheid van de goden en ging vermoeidheid tegen. De drank werd gebruikt tijdens ceremonies en was vooral voor priesters en adellijken. In tegenstelling tot de zoete, romige chocolademelk die we tegenwoordig kennen, heeft Xocolatl een bittere smaak. Xocolatl werd gemaakt door geroosterde cacaobonen te kloppen met water en kruiden tot een bittere drank. Soms werden er pepers of andere specerijen aan toegevoegd. Maïsmeel werd als verdikkingsmiddel gebruikt.
Ingrediënten
500 ml amandelmelk
½ – 1 tl chipotle chili of cayenne peper
2 el rauwe cacao (poeder)
½ – 1 tl kaneelpoeder
1 snufje kruidnagelpoeder
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een pannetje en laat 10 minuten sudderen onder af en toe roeren. Warm drinken.
Waarom is Xocolatl goed voor je?
Chocolade heeft een bittere smaak, is licht vochtafdrijvend en heeft een stimulerende werking. Het geeft je energie en werd vroeger als een afrodisiac gezien! Chocolade bevat proanthocyanidine flavonoïden, een stofje dat onder meer de kans op een hartaanval of beroerte kan verminderen en je bloedsomloop verbetert. Rauwe chocola wordt anders geproduceerd dan gewone chocola. Waar gewone cacao tijdens de verwerking heel erg wordt verhit, wordt rauwe cacao dat bijvoorbeeld niet. Zo blijven de flavanolen in rauwe cacao beter behouden.
The downside…
Chocolade bevat oxaalzuur dat zich bindt aan calcium; hierdoor wordt ‘kalk’ slecht opgenomen door het lichaam. Een ‘mineralenrover’ dus. Cacaobonen bevatten theobromine, een stof die in grote hoeveelheden (indirect) DNA kan beschadigen. Gemiddeld is zo’n 40 tot 50% van een reep zeer pure chocola vet. Bij melkchocolade is dat ongeveer een derde. Dit vet komt uit de cacaoboter en de melk. Een goed alternatief voor chocolade is carob.
Ayurveda en Chocola
Chocola is ‘heet’, ‘bitter’ en lastig te verteren voor je spijsverteringsysteem. Afhankelijk van je dosha (mind-body type) kunnen deze eigenschappen je helpen of hinderen.
Ben jij een Vata persoon, dan is jouw spijsvertering vaak wat onregelmatig. Veel chocola kan dan klachten als misselijkheid veroorzaken. En de cafeïne kan jouw zenuwstelsel uit balans brengen en nervositeit veroorzaken.
Is Pitta bij jou dominant, dan kan de hitte van de cacao je klachten geven als maagzuur, opvliegers en bijvoorbeeld geïrriteerde ogen.
Ben jij een Kapha, dan kan ‘pure’ chocolade juist stimuleren. Maar let op, aan alle chocolade wordt suiker en vet toegevoegd. En die laatste twee brengen je razendsnel uit balans!
Chocola = gezond?
Chocola aanprijzen als ‘gezond’ kan dus niet. Al is er één uitzondering: Acticoa. Deze chocoladeparels, die alleen online te koop zijn, mogen van de Europese Voedselautoriteit EFSA als enige een gezondheidsclaim dragen, omdat die bijzonder veel flavanolen bevatten. Ze zijn gemaakt van cacao met een hoog flavanolengehalte, die ook nog eens op een goede manier is verwerkt.
Voor een positief effect moet je wel dagelijks ten minste 200 milligram flavanolen eten. Dat komt overeen met 10 gram pure Acticoa chocola. Ter vergelijk: een blokje uit een standaardreep chocola is vaak 7 gram.
Bron: Consumentbond maart, 2018 – recept John Immel – joyfulbelly.com