wierook, de geur van de goden

wierook

wierook, de geur van de goden

Wat is dat toch met wierook? Je komt thuis na een drukke dag, steekt een wierookstokje aan en op wonderlijke wijze word je meegevoerd naar een sfeer van rust en harmonie. De geur brengt je thuis bij jezelf of zelfs naar hogere sferen – dat wisten ze in de oudheid al.

Wierook heeft het vermogen de zware jas van alledaagse beslommeringen van je af te nemen en je een lichter, opener gevoel te geven. Als een geurig briesje blaast het donkere wolken uit je gedachten.

Speciaal in de herfst

wanneer Vata hoog is, is het maar al te makkelijk om door je drukke leven uit balans te raken. Een manier om goed gegrond en bij jezelf te blijven en de drukte van je af te laten glijden is om elke dag even een time-out te nemen. Even een moment voor jezelf.  Zoek een kalme ruimte waar je niet gestoord wordt. Maak het licht wat zachter en omring je met zachte, warme kussentjes. Zet je timer op 15-20 minuten en relax! Vind je het fijn om even je ogen dicht te doen? Zorg dat je lekker warme dekentjes bij de hand hebt.

Warme geuren helpen je lichaam en geest te ontspannen. Zachte lavendel, zoete jasmijn of kruidige mirre: welke van de meer dan honderd bestaande wierookgeuren je ook ruikt, het doet vrijwel meteen iets met je. Robert van Harten, de geestelijk vader van De Moeder’s Geuren, vertelt: “Elke geur heeft zijn eigen specifieke werking en invloed op bepaalde emoties. Met hun unieke karakter scheppen ze elk een heel eigen sfeer: van geborgenheid of geluk, van rust of blijheid. Er zijn ook geuren die stimulerend en opwekkend werken, goed voor de concentratie en om bij te werken of leren. Citroenwierook is zo’n geur. Een van de zachtste geuren is kalmerende lavendel, daar kun je heerlijk bij in slaap vallen. Ben je verdrietig, dan is lotus een heel positieve, troostende geur die een gevoel van warmte en bescherming geeft.”

Een spirituele geur…

Is er ook een aroma voor romantische avonden? “Ja,” glimlacht Robert, “avondroos – zoet, warm en exotisch. Sandelhout daarentegen is echt een spirituele geur. Die werkt mentaal zuiverend en rustgevend en stimuleert de intuïtie. Heel geschikt voor concentratie tijdens meditatie en yoga.”

Wierookgeuren van natuurlijke grondstoffen zijn bescheiden, nooit opdringerig. Als vanzelf vindt de geur zijn weg via onze neus naar ons zenuwstelsel, waar hij doet waarvoor hij gemaakt is. Geur beïnvloedt onze emoties en onze gemoedstoestand.

Een greep uit de goddelijke geuren:

Amber – Vata

Van origine is dit een zeldzaam, wasachtig product uit de ingewanden van de potvis; tegenwoordig wordt het plantaardig gemaakt. Een zachte, volle, rijke en zoete geur, om bij weg te dromen. Rustgevend, warm en vriendelijk.

Sandelhout – Pitta

Als je aan sandelhout ruikt, ruikt je warme en volle tonen. Het ruikt naar hout, is poederachtig, zacht, cremig en bijna een beetje melkachtig. Sandelhout ruik je het ene moment wel en het andere moment niet.Geeft een gevoel van vrede met jezelf hebben, bij jezelf thuis zijn.

Rozemarijn – Kapha

Wordt verkregen door waterdampdestillatie van de verse bloemen. Rozemarijn ruikt naar eucalyptus, naaldhout, hars en salie. Het heeft een opwekkend en revitaliserend effect. Fijn als je wat ‘beweging’ kunt gebruiken, lichamelijk én geestelijk!

Lotus – goed voor iedereen!

Heerlijk zoet, rijk en vol. Werkt inspirerend en maakt blij. Een heel positieve geur die warmte en bescherming geeft. Een vriend voor alle dagen en speciaal voor moeilijke tijden.

Zuiveringshout – goed voor alle dosha’s

Een nuchtere, harsachtige geur. Zuivert de geest en de atmosfeer, werkt reinigend en ontsmettend. Praktische bijkomstigheid: houdt muggen en wespen op een afstand.

 

 

 

 

Bron: happinez, mens-en-gezondheid, beautyjournaal.nl

 

Tags: